Sarsılmış bebek sendromu gelişim aşamasında olan 1 ile 2 yaş aralığındaki bebeklerde, fazla sarsıntı sonucu meydana gelen beyin hasarıdır. Bebekleri şiddetli şekilde havaya atıp tutmak ve sarsmak bu hasara sebep olurken uzmanlar uyardı. Bebekler neden havaya atılmaz? Bebeği havaya fırlatmak zararlı mı? Sarsılmış bebek sendromu nedir?
Sarsılmış yada hırpalanmış bebek sendromu olarak da bilinen ve ölüme kadar giden sonuçlara varan bu rahatsızlık bebeğin fazla sarsılması sonucu beyninde hasar oluşmasıyla meydana geldiği açıklandı. Konu üzerinde detaylı bilgi veren Prof. Dr. Meltem Ceyhan Bilgici uyardı. Çocuğu yada bebeği havaya atıp zıplatmak, sarsmak, iki omuzundan tutup ileri geri yaparak hırpalamak bebekte ciddi kalıcı hasarlara sebep olurken, beyninde geri dönüşü olmayacak hasarlar bıraktığı belirtildi.
BEBEKLER NEDEN HAVAYA ATILMAZ?
Ölüme kadar ciddi sonuçları olan bebeği havaya atıp tutmak, elinden kaçıp da düşüren bebeklerin de sürekli hastaneye getirildiğini ifade eden Bilgici, bebekte yada çocukta ciddi hasar oluşturması sonucunda hukuki sürecinde başlatıldığını ifade etti. Bilgici konuyu “Bebeği yada çocuğu sarsma sonucu beyin hizarlarında kanamalar, kemiklerde kırıklar olabiliyor. Ancak şüphelenip radyolojik incelemeler yapılırsa bunlar ortaya konulabiliyor. Öteki türlü tanı konulamayabiliyor. Bu çocuklar tanı konulmadan aileye verilebiliyor, ya da bu bebeklerde ölüme kadar giden sonuçlar olabiliyor.” ifadesini kullandı.
Bilgici “Çocuğu havaya atmak, zıplatmak sevme amaçlı yapılıyor. Beşikte ya da ayakta hızlı şekilde sallamak bebeğe zarar verebiliyor. Çünkü bebeğin boyun kasları zayıf olduğu için boynunu tutamıyor. Öte yandan beyinde zedelenmeler ortaya çıkabiliyor. Yine bu sarsılmaya bağlı kemiklerde kopma ve kırıklar oluyor. Biz tanıyı koyabiliyoruz, ama önemli olan bu çocuklara zarar gelmeden ailelerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. “ açıklamasında bulundu.
BEBEĞİ HAVAYA FIRLATMAK ZARARLI MI?
Bebeklerin kasları zayıf olduğundan, daha kemik dokuları sertleşmediği için en ufak bir sarsıntıda beyninin etkilendiği açıklandı. Hatta bebeğin ilk başlarda başını bile taşımakta zorlandığını dile getiren uzmanlar, daha 14 yada 2 yaşındaki çocuğun yeni yeni kemikleri kas bağlarken, havaya atıp, sarsmak, zıplatmak, bebekte geri dönüşü olmayan beyin hasarları oluşturduğunu açıkladı.
DİKKAT!
Bebeğiniz donuk bakıyor ve tepki vermiyorsa, farklı geliyor, boş bakıyorsa. Hareket etmede olduğu yerde duruyorsa, kesinlikle bir uzmana gitmelisiniz. Bu durumda bebeğin beyin kanaması geçirebildiğini ifade eden uzmanlar, geç kalındığında daha kötü sonuçların ortaya çıktığının altını çizdi.