Anne karnına düştüğü ilk andan itibaren bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişiminde Omega-3 etkin rol oynar. Doğumdan sonra bu ihtiyaç anne sütü ile karşılanır. EPA ve DHA Omega-3 yağ asitleri deniz ürünlerinde bulunur. 6 aya kadar sadece anne sütü içen bebek, 8. aydan itibaren balık yemeğe başlayabilir. Bebekler için balık nasıl pişirilir? Bebeklere balık nasıl verilir?
Anne sütünden kesilmeye yakın bebeklerde normal yetişkin yemeklerine geçmeye başlayabilirler. Balık yiyebilmesi için uzmanlar en uygun zamanın 8. aydan itibaren olabileceğinin altını çizdi. Dünya genelinde tıp doktorları anne sütü ile beslenen bebeklerde aylık kilo alımı 400-500 gr kadar (bazı durumlarda 300 grama kadar) devam ettiği müddetçe katı gıdaya geçilmemesini tavsiye etmektedirler.
Bebeğiniz büyümeye başladıkça vücudunun daha hareketli ve çabuk yorulmadan, sağlıklı gelişimini tamamlaması için Omega-3’e ihtiyacı vardır. Özellikle anne sütünden tamamladığı Omega, anne sütü kesilmeye başladıkça vücutta açık olarak çıkacaktır. Bu açığı kapatmak için balık tüketiminin sağlanması gerekmektedir.
BEBEKLERE BALIK NASIL VERİLİR?
Bebeklere balık yedirmek yedi ve sekizinci aydan itibaren başlanabilmektedir. Mezgit başta olmak üzere palamut, çupra, levrek gibi iri balıklar tercih edilmelidir. Uzmanların uyardığı nokta ise çiftlik balığı değil, deniz balığı tercih edilmesidir. Kılçığı çok iyi ayıklanmak kaydıyla hamsi, istavrit, çinekop, sarıkanat, barbun gibi balıklar da tercih edilebilir. Başka dikkat edilmesi gereken noktalar ise; balığın taze olmasına özen gösterin, kılçıklarını temizlediğinizden emin olun ve iyi pişmiş olduğundan emin olun.
Bebeğiniz için balık bakarken ayrıca beyaz etli ve az yağlı olmasına da dikkat edin. Sürekli balık türünü değiştirin. Eğer yağlı bir balığa denk gelir de yemezse, daha önce severek yemeğe devam ettiği balıktan ona verin.
BEBEKLERE BALIK NASIL PİŞİRİLİR?
Bebeğe balık yedirmek için haşlama yada ızgara yapılan balığın derisi ve kılçığı ayıklanıp, derisi çıkartılır. Balığın ne olursa olsun çok iyi pişmiş olduğuna ve kılçıklarını iyi ayıkladığınızdan emin olmadan çocuğunuza yedirmeyin. Ardından çorbasına koyulabilir, doğrudan et halinde de yedirebilirsiniz.
Buharda, fırında, ızgarada ya da buğulama taktikleri ile balığınızı gönül rahatlığıyla bebeğiniz için pişirebilirsiniz. Uzmanlar bu konuda serbest bırakırken, asla kızartılmaması gerektiğini, kızartıldığında doymuş yağ oranının çok arttığını belirtti.
Suda haşlayıp, çorba halinde de bebeğinize rahatça yedirebileceğinizi açıklayan uzmanlar, ayrıca yanına sebzeler de koyarak besin değeri yüksek bir öğünün çıkarabileceğini ortaya koydu.
BEBEKLERE NE KADAR BALIK VERMELİ?
Bebeğinizin şaşırmaması adına ilk tadım sürecinde 1-2 çay kaşığı kadar balık verebilirsiniz. Ardından 7 ve 8. aydan itibaren kibrit kutusu veya ızgara köfte büyüklüğünde yedirebilirsiniz.
BALIKLA YOĞURT YENİR Mİ?
Bu toplumda oldukça yanlış anlaşılmış bir meseledir. Taze balıkla yoğurt yenilebilir. Bayat olduğunu düşündüğünüz balıkla sakın yoğurt yemeyin.