Kovid-19 geçiren bazı kişiler, hastalık sürecini atlattıktan sonra anlık unutkanlıklar, işlerini planlamakta zorluk, konsantrasyon bozukluğu, öğrenmede güçlük, dalgınlık ve yorgunluk gibi problemlerle karşı karşıya kalabiliyor. Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, 30 yaş altı gençlerin Kovid-19’u hafif belirtilerle atlatsa da hastalık sonrası zihinsel yeteneklerinde etkilenme olabileceğini dile getirdi.
Son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs 7’den 70’e pek çok kişinin hayatını risk altına alıyor. Hastalık sürecini atlattıktan sonra da bazı etkilerini devam ettiren Covid-19 hakkında konuşan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, şaşırtan açıklamalarda bulundu.
Gençlerde genellikle hastane yatışı çok olmadığını ve hastalığı ayakta grip gibi atlattıklarını vurgulayan Hanoğlu, “Dünyada da çok tartışılan bu durumu lisansüstü programlarımızdan birinde tez çalışması yaptık. Çalışmada 30 yaş altındaki 50 genci hastalıktan sonraki 1-3 aylık süreçte gözlemledik. Bu gençlerin hem bellekte hem yürütücü ve dikkatle ilgili işlevlerde bozulma ortaya çıktığını gördük ki bu oran hiç düşük değil. Hiç etkilenmeyen de olabiliyor ama bundan etkilenen bir grup geç de ortaya çıkıyor. Yapılan çeşitli araştırmalar, bu ve benzeri problemlerin “beyin sisi”nden kaynaklandığını ve özellikle Covid’i ağır geçirenlerde rastlandığını söylüyor. Henüz Covid-19’un beyin üzerindeki etkisinin kalıcı olup olmadığına dair net bilgimiz yok. Biz de tez çalışmasında incelediğimiz hastaların takiplerini yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
ALZHEIMER HASTALIĞINDA KÖTÜLEŞMEYE YOL AÇIYOR
Koronavirüsün sadece hafızayla alakalı olmadığını, dikkatin toparlanmasıyla ilgili sorunlara da neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Hanoğlu “Bu durum herkeste görülmüyor, farklı gruplarda da değişik şekillerde ortaya çıkıyor. Alzheimer hastalığı, kognitif bozukluğu olan insanlar Covid-19’a yakalanırlarsa Alzheimer ve parkinsonda kötüleşme görüyoruz. Seyirdeki kötüleşme, hastaların büyük çoğunluğunda, birkaç ay sonra toparlanma süreciyle gidebiliyor ama bazılarında kalıcı seyredebiliyor” dedi.