Ana Sayfa Blog Kuzu göbeği ebesi mantarı yenir mi? Kuzu göbeği ebesi mantarı nedir?

Kuzu göbeği ebesi mantarı yenir mi? Kuzu göbeği ebesi mantarı nedir?

0
Kuzu göbeği ebesi mantarı yenir mi? Kuzu göbeği ebesi mantarı nedir?

Kırmızı etin protein miktarını karşılayan mantarlar hemen hemen her uzman tarafından tüketilmesi önerilen besinlerin başında gelir. Ancak mantar çeşitleri neredeyse hepsi birbirine benzer ve bunların bazıları ciddi zehirlenmelere yol açar. Özellikle kuzu göbeği mantarına tıpatıp benzeyen kuzu göbeği ebesi mantarı ölümcül olabilir. Kuzu göbeği ebesi mantarı yenir mi? Kuzu göbeği ebesi mantarı nedir?

Bilim literatüründe gyromitra esculenta ismiyle bilinen kuzu göbeği mantarı tüketimi konusunda diğerlerine oranla daha risklidir. Çünkü zehirlisi olan kuzu göbeği ebesiyle neredeyse biçim olarak aynıdır. Göbek ebesi, göbek mantarı, ekşi memet, yalancı kuzu göbeği ve beyin mantarı gibi isimlerle de adlandırılan kuzu göbeği ebesi mantarı ölümcül bir etkisi vardır. Kuzu göbeği mantarı ebesi kumlu topraklarda çam ağaçlarının eteklerinde nemli ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişir. İçeriğinde yüksek oranda girotoksin madde barındırır. Bu madde insan kanındaki kan hücrelerine saldırarak onları yok eder. Hücrelerin kansere dönmesini sağlar. 

kuzu göbeği ebesi yüksek oranda zehir içerir

KUZU GÖBEĞİ EBESİ MANTARI NEDİR?

Kırmızı ve koyu kahverengi bir şapkaya sahip olan kuzu göbeği ebesi, buruşuk beyin yapısına sahiptir. 4 ya da 12 cm arası değişen boyutları vardır. Kuzu göbeği ebesi mantarında mantarın içi boş değildir. Ancak kuzu göbeği mantarın içinde boşluk vardır. En ayırt edilebilir yolu bu olmasına rağmen bir uzmanın toplaması daha faydalıdır. 

kuzu göbeği ebesi zehirli bir mantar

KUZU GÖBEĞİ EBESİ MANTARI YENİR Mİ?

Kuzu göbeği mantarı haşlanarak yenir. Ancak kuzu göbeği ebesi mantarı asla tüketilmemeli. Yanlışlıkla tüketildiğinde mide de kramp ağrıları yaşanır. Daha sonra şiddetli bir baş dönmesi ve bulantı seyreder. Girotoksin maddesi özellikle sinir sistemini olumsuz etkilediğinden karaciğer ve böbrekleri iflasına yol açabilir. Vücut ısısı anında düşünce üşeme ve titremeye neden olur.