Japon bilim insanları, virüsle mücadelede umut olabilecek bilimsel çalışmaya imza attı.
Delta ve son olarak Omicron gibi koronavirüsün varyantlarına karşı mücadele devam ediyor. Japon bilim insanları, enfeksiyonlara karşı deneysel çalışma gerçekleştirdi.
Çalışma kapsamında Trabzon hurmasından elde edilen tanen maddesinin koronavirüse yakalanma veya şiddetli belirtiler geliştirme ihtimalini düşürdüğünü ortaya koydu.
Japonya’nın Kashihara kentindeki Nara Tıp Üniversitesi’nden bir araştırma grubu, hamsterlar üzerinde yapılan deneylerin tanen maddesinin koronavirüsten enfekte olma veya ciddi semptomlar geliştirme ihtimalini düşürdüğünü ortaya koydu.
Sonuçları İngiltere’deki Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışmada, hamsterların ağız boşluğuna Trabzon hurmasından elde edilen tanen maddesi içeren bir bileşiği uygulayan araştırmacılar, maddeyi almayan hamsterların akciğerlerinde 3 gün içinde yüksek oranda viral yük ve zatürre belirtisi tespit etti.
Trabzon hurmasından elde edilen tanen bileşiği enjekte edilen hamsterların akciğerlerinde ise düşük viral yoğunluk gözlenirken, verem belirtisine rastlanmadı.
Çin ve Japonya’da da yetişen ve ülkemizde “cennet meyvesi” ya da “cennet hurması” olarak da bilinen meyvenin içerdiği zengin A, C, B1, B2 ve B3 vitaminleri, karbonhidrat, fosfor, protein, kalsiyum, demir, sodyum, selüloz, potasyum ve magnezyum nedeniyle kalp hastalıkları, kanser gibi ciddi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterdiği belirtiliyor.