Ana Sayfa Blog Çene nasıl kırılır? Çene kırılmasının belirtileri nelerdir? Çene kırılmasının tedavisi var mı?

Çene nasıl kırılır? Çene kırılmasının belirtileri nelerdir? Çene kırılmasının tedavisi var mı?

0
Çene nasıl kırılır? Çene kırılmasının belirtileri nelerdir? Çene kırılmasının tedavisi var mı?

Çiğneme, yemek yeme ve konuşma gibi aktiviteler esnasında yaşanma ihtimali olan çene kırılması ciddi bir fonksiyonel sorundur. Erken müdahale ve doğru tedavi ile aciline iyileştirilmesi gerekir. Travmatik durumlar sonucu oluşan çene kırılması yüzdeki diğer hatlarında hasar almasına yol açar. Çene nasıl kırılır? Çene kırılmasının belirtileri nelerdir? Çene kırılması tedavisi var mı?

Başın alt kısmında yer alan ve kaslarla hareket eden çene ağızın hareket etmesini sağlar. Çene üst kısım sabit alt kısım hareketli bir yapıdır. Travma durumlarında çok çabuk hasar alabilir. Alt çene kemiğine bilim litaretüründe mandibula kemiği olarak geçer. Yüz hareketlerinde en aktif olan yapı olan çene kemiği çiğneme, gülme, trafik kazası, darbe gibi durumlarda hasar alabilir. Çıkma ya da deformenin yanı sıra kırılma gibi riskli durumlara yol açar. Kırılan çene kemiğine bir havlı yardımıyla başın altından üstüne doğru bağlanarak hemen bir doktora götürülmeli. Normal kemik kırılmasında yaşanan acının on katı acı yaşanır. Beslenmeyi olumsuz etkilediğinden çok acil müdahale edilmelidir. 

ÇENE KIRILMASININ BELİRTİLERİ NELEDİR?

Ağzı hareket ettirmede güçlü çekme

Dişlerin aşırı hassaslaşması

Başın alt kısmında hissizlik 

Boyundan başın üstündeki kemiklere kadar ilerleyen bir ağrı

Yüz şeklinde çökme ve bozulma

çene kırılması erken müdahale gerektiren bir durumdur

ÇENE NEDEN KIRILIR?

Ani alınan bir darbe kırılmaya neden olur. Bunun yanı sıra trafik, bisiklet motor kazalarında en sık rastlanan durumdur. Nadiren de olsa yemek yerken ya da sakız çiğnerken de olabilir. Fındık ya da ceviz gibi kuruyemişlerin kabuklarını diş yardımıyla kırmaya çalışan insanlarda da yaşanır.

çene kırılması yüz bozukluğuna neden olur

ÇENE KIRILMASININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Belirtiler sonrası hastanın acilen bir doktora görülmesi gerekir. Röntgen çeken uzman çenenin kırıldığımı yoksa yerinden mi çıktığını tespit etmeye çalışır. Kırılan kemik tedavisi ağrıdır. Başın alt kısmından üst kısma götürülen bir aletle bağlanır. Diğer kırıklar gibi alçıya alınmaz. Bu yüzden bu bölgenin hareketsizliği için takılan aperatif oldukça serttir. Ameliyatla kırılan kemik yerine oturtulur. Daha sonra uzun bir süre soğuk jeller bölgede tutulur. İlaç olarak ise antibiyotik verilir. 

çene kırılması diğer yüz organlarını da etkiler

ERKEN TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE NE OLUR?

Bir süre sonra kişinin yemek yemesi zorlanır. Yavaş yavaş çene kırıldığı bölgeye yapışır bu da yüzde şekil bozukluğuna neden olur. Zamanla diş problemleri, konuşma bozuklukları ve yüzdeki sinir sisteminde aksama yaşanır. Kişi yavaş yavaş göz kapakları dudakları gibi organların bağlantısını yitirir.