Nefes almakta zorlanmanın nedenlerinden biri de akciğerde bulunan bronş tüplerinin iltihaplanmasıdır. Mevsim fark etmeksizin görülen ve gece öksürüklerle uyandıran bronşite dair merak edilenleri sizler için derledik. Ağır gecen grip ve ciddi akciğer iltihaplanmasıyla görülebilir. Bronşit nedir? Bronşitin belirtileri nelerdir? Bronşitin tedavisi var mıdır?
Soluduğumuz havayı temizleyerek akciğerlere taşıyan bronş tüplerin, virüs ve bakterilerden dolayı iltihaplanmasına bronşit hastalığı denir. Bronşit hastalığı iki şekilde görülür. Biri akut bir diğeri de kronik bronşittir. Akut bronşit en fazla bir ay sürer ilaç tedavisi ile de geçer. Ancak kronik bronşit çok ciddi bir hastalıktır. Kandaki oksijen seviyesini düşüren bu hastalık erken tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Bu hastalığa neden olan bakteriler bulaşıcı değildir.
BRONŞLARI AÇAN DOĞAL KÜR!
Bronşitin neden olduğu kuru öksürüğü dindirmek için 1 su bardağı süt ve bir tutam hatmi bitkisi 5 dakika boyunca kaynatılır. Sabah kahvaltıdan önce iki bardak içilmelidir.
BRONŞİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Nefes alırken ve verirken zorlanma
- Halsizlik, iştahsızlık ve beraberinde gelişen yüksek ateş
- Sık ve kuru öksürmeye bağlı boğazın tahriş olması
- Göğüste ağrı ve şiddetli kasılmalar
- Eklem ağrıları ve kas kasılmaları
- Yüksek ateşlenmeye rağmen ayakların üşümesi gibi belirtilerle kendini gösterir.
BRONŞİTİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Uzman doktor öncelikle akciğerin röntgenini çeker daha sonra balgam testi yapar. Böylece bronşit hastalığının çeşidine göre tedavi gelişir. Akut bronşit hastalığında genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Kronik bronşitte de ilaç tedavisi uygulanır. Ancak ilaçların dozları ve tedavi süreci daha ağrılı geçer. Kronik hastalıkların genelinde olduğu gibi hasta bu hastalıkta da ömür boyu ilaç kullanmak zorundadır.