Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı bilim insanları, 10 bin adım yürüyüşün insan sağlığına faydaları üzerine bir inceleme yaptılar. Sonuçlar, The Conversation adlı bilimsel dergide yayımlandı.
ABD’de bulunan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde 10 bin adım hedefiyle ilgili bir inceleme gerçekleştirdi. Çeşitli fiziksel aktivite seviyelerinin oluşturmuş olduğu faydalar üzerine gerçekleştirilen incelemede, klasik hedefin aşırı olabileceği gözlemlendi. Fiziksel aktivitelerin bunama ve belirli kanser türlerini de içerisine alan kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltmaya da yardımcı olduğu ayrıca tip 2 diyabet gibi durumları da iyileştirdiği gözlemlendi. Çalışma The Conversation adlı bilimsel dergide okuyucuya sunuldu. Araştırma üzerine değerlendirmelerde bulunan Hertfordshire Üniversitesi Egzersiz ve Sağlık Fizyolojisi Uzmanı Lindsay Bottoms, 10 bin adım hedefiyle ilgili yapılan incelemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Dr. Bottoms, ‘Günde 10 bin adımlık hedef, 1965’te Japonya’da Yamasa Clock tarafından satılan bir ticari bir adımsayardan geliyor. Cihaz, 10 bin adım anlamına gelen ‘Manpo-kei’ olarak adlandırıldı. On bin adımlık günlük hedef reklam kampanyası olarak kullanıldı ardından bu tüm dünyaya yayıldı. Fitbit gibi popüler akıllı saatler tarafından günlük aktivite hedeflerine dahil edildi.’ dedi.
Tıp Fakültesi tarafından yapılan son araştırmada sonucunda; 10 bin adımın aşırılık olduğu, günde ortalama olarak 4 bin 400 adım atmanın sadece 2 bin 700 adım atmakla kıyaslandığında kadınlarda ölüm riskini önemli ölçüde düşürmek amacında yeterli olduğu bulundu. Araştırmacılar günde 10 bin adıma kadar yürümüş olmanın ek bir fayda sağlamadığını gözlemlediler.
Dr. Bottoms, ‘Erkeklerde benzer sonuçların görülüp görülmeyeceği belirsiz olsa da, bu durum gün içinde daha fazla hareket etmenin sağlığı iyileştirip ölüm riskini nasıl düşürdüğüne dair bir örnektir.’ ifadesini kullandı.