Ana Sayfa Blog Hamilelikte ağda mı, jilet mi? Doğum öncesi acısız genital bölge temizliği nasıl yapılır?

Hamilelikte ağda mı, jilet mi? Doğum öncesi acısız genital bölge temizliği nasıl yapılır?

0
Hamilelikte ağda mı, jilet mi? Doğum öncesi acısız genital bölge temizliği nasıl yapılır?

Her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gereken beden sağlığı, hamilelik döneminde daha hassas ve narin hale gelir. Hormonların etkisiyle oluşan bazı cilt problemleri doğru yöntemlerle hızlıca geçirilebilir. Doğum öncesinde kişisel temizliğinize her zamankinden daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Peki vücudunuz doğuma hazır mı, hamilelikte cilt bakımı! Hamilelikte Genital bölge temizliği nasıl yapılmalı?

Vücut bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli yerlerden biri Genital bölgedir. Genital bölge temizliği, normal zamanlarda kadınlar için oldukça önemli iken hamilelikte ekstra hassasiyet taşıyan bir konudur. Yeteri kadar hijyen sağlanmadığı vakit karşılaşılabilecek olan vajinal enfeksiyon riski, hamile kadın ve bebek sağlığı için tehlike içerebilmektedir. Hormonlardaki artış ve dengesizlik nedeniyle anne adayları tüylenme konusunda alışılmadık durumlarla karşılaşabilir. Normal zamanlarda tüylenme olmaz iken meme ucu ya da göbek gibi vücudun çeşitli yerlerinde artan kıllar, doğum sonrası kendiliğinden dökülecektir. Bu nedenle bu bölgelerdeki tüylere dokunmamakta yarar var. Anne karnındaki bebeğin gelişimi ilk trimester’da yani ilk üç aylık dönemde tamamlanacağı için hamile kadınların bu evrede cildine çok iyi bakması ve cilt sağlığını koruması gerekir. Fiziksel ve ruhsal değişimlerin görüldüğü yaklaşık 9 aylık olan süreçte en çok çatlaklar, lekelenme ve kaşınma meydana gelir. İlerleyen aylara doğru karnın büyüyüp gerilmesi ile ortaya çıkan bu sıkıntılar, doğum sonrasında yavaş yavaş kendi haline döneceği gibi doğru bakım önerileri ile iyileşme süreci hızlandırılabilir. Peki hamilelik döneminde cildinize en iyi şekilde nasıl bakabilirsiniz? Hamileler cilt bakımını nasıl yapmalı? Anne adaylarının cilt bakımında dikkat etmesi gereken hususlar…

HAMİLELİKTE CİLT VE VÜCUT BAKIMI NASIL YAPILIR?

1. YÜZ BAKIMI

Her kadın gibi hamile kadınlarda kendini daha iyi hissetmek ve eşine güzel görünmek için makyaj yapmak isteyebilir. Ancak, bilinçsizce satın alınarak kullanılan kimyasal içerikli bazı makyaj ürünleri, normal insanlarda bile çeşitli sıkıntılara yol açabiliyor iken hamilelikte daha da hassaslaşan ciltte bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle içeriğini bilmediğini makyaj malzemeleri yerine tamamen doğal ve sağlıklı bakım ürünlerini kullanabilirsiniz.

ANNE ADAYLARI İÇİN DOĞAL YÜZ MASKESİ TARİFİ

Sağlıksız bir cilt görünümünde göze ilk çarpan detaylardan birisi de burun, alın ve çene etrafında beliren siyah noktalardır. Kurtulması çok illet bir problem olan siyah noktaları geçici de olsa yok edebileceğiniz doğal maske tarifi ile karşınızdayız! Sağlık açısından oldukça faydalı olduğu bilinen yulaf ve yoğurt ile cilt bakımı yapabilirsiniz. 1 çorba kaşığı kadar yoğurt ve yulafı küçük bir kaba koyup güzelce karıştırın. Dilerseniz oda sıcaklığında beklettiğiniz baldan birkaç damla akıtabilirsiniz. Kirden arınmış yüzünüze sürüp 10 dakika bekletin ve ılık suyla yıkayın.

2. SAÇ BAKIMI

Hamilelik döneminde anne adayları sağlıklı ve kaliteli bir şekilde beslenmezse normale göre daha sık saçları dökülebilir. Hamilelik evresi biraz saçları yoracağı için 2. ya da 3. aydan sonra kuaförde saçlarınız kestirebilirsiniz. Böylelikle canlılığını yitirmiş ve sağlıksız hale gelen saçlarınız kuvvetlenecek ve daha bakımlı görünecektir. Araştırmalardan elde edilen bilgilere göre hamilelik döneminde saç boyatma kararı almak ilk üç ay için oldukça risktir. Deri yoluyla bebeğe geçebilecek olan katkı maddesi bazı sıkıntıları ortaya çıkarabilir.

3. AĞIZ VE DİŞ BAKIMI

Diş minesini olumsuz yönde etkileyen bazı maddeler, hamilelikte çürümeye karşı zemin oluşturabilir. Ağrınız olmasa bile doktor kontrolünü ihmal etmemelisiniz. Antiseptik sıvı ile ağzı çalkalamak mikropların ölmesini sağlayabilir. Dudağınızda çatlama varsa 50 gramlık bir balmumu ocakta eritip üzerine 200 gram susam yağı ekleyerek düzenli olarak dudak bakımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

HAMİLELİKTE AĞDA MI JİLET Mİ EN SAĞLIKLISI?

Sağlıklı ve temiz bir vücudun sırrı, kişinin bakımını hijyenik koşullarda yerine getirmesiyle gerçekleşir. Beslenmeden tutun kişisel temizliğe kadar her anlamda ekstra özen gösterilmesi gereken hamilelik döneminde, özel bölge yeterince temiz olmazsa enfeksiyon tehlikesiyle karşı karşıya kalarak bebeğinizin sağlığını riske atabilirsiniz.

Sorunsuz ve rahat bir hamilelik dönemi için vücudunuzun her bölümünü temiz tutmanız gerekirken özel bölge hassasiyetine karşı ekstra özen göstererek bakımınızı yapmalısınız.

HAMİLELİKTE ÖZEL BÖLGE NASIL TEMİZLENMELİ? HAMİLELİKTE VAJİNAL BÖLGE TEMİZLİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

1. AĞDA YÖNTEMİ

En sağlam ve temiz iş olan ağda,hijyen kurallarına uyulduğu takdirde hamilelik döneminde yapılabilir. Ancak, bazı uzmanlar ağda kullanımının hamileliğin sonlarına doğru yapılmasının erken doğuma neden olabileceği gerekçesinden dolayı uygun görmüyor.

Hamileliğin başlangıcında kolaylıkla yapılan ağda, 6. aydan sonra karnın büyümesiyle epey zorlaşıyor. Ağda derdiyle uğraşmak istemeyen anne adaylarından bazıları bunun için güzellik merkezlerini tercih edebiliyor. Enfeksiyon riskinin fazla olduğu bu gibi ortamlarda kullanılacak olan sedye ve ürün temizliğine çok dikkat etmelisiniz.

2. TÜY DÖKÜCÜ KREM

İçerisinde kimyasal maddelerin bulunduğu ama tüyleri anlık olarak yok edebilen kremler, o esnada işinizi görüyor ama 2 gün sonra tüylerin daha da artarak etrafa yayılmasına neden olduğundan dolayı uzmanlar tarafından önerilmiyor. Deri üzerine uygulandığında direkt olarak kana karışabileceği için hamileler kesinlikle uzak durmalıdır.

3. LAZER EPİLASYON

Lazer epilasyon cihazlarında kullanılan ışın radyasyon içermediğinden sakıncalı görülmüyor. Ancak bunun için yapılan araştırmalar biraz yetersiz, o yüzden ağda ya da jilet kullanılabileceği öngörülüyor.

4. JİLET İLE TEMİZLİK

Uygulaması kolay ve pratik olmasından dolayı fazlasıyla kullanılan jiletleri her temizlik esnasında değiştirmelisiniz. Aksi takdirde vajinal bölgede enfeksiyon görülebilir. Günümüzdeki bazı uzmanlar, ağdanın ya da jiletin vurulmaması gerektiği yalnızca makasla kısaltılması gerektiğini de savunanlar var.