Ana Sayfa Blog Yenibaharın faydaları nelerdir? Yenibahar nasıl tüketilir ve Yenibaharın zararı nedir?

Yenibaharın faydaları nelerdir? Yenibahar nasıl tüketilir ve Yenibaharın zararı nedir?

0
Yenibaharın faydaları nelerdir? Yenibahar nasıl tüketilir ve Yenibaharın zararı nedir?

Tropikal baharatlar arasında en yaygın olan yenibahar, özellikle Güney Amerika ve Uzak Doğu ülkelerin yemeklerinde vazgeçilmez lezzettir. Şekil olarak tohum karabibere benzer ancak kokusu karanfil ile aynıdır. Ağız sağlığına birebir fayda sağlar. Ayrıca hazımsızlık gibi sağlık sorunlarına da iyi gelir. Tohumun içinde bulunan yağda sağlık açısından faydalıdır. Peki Yenibaharın faydaları nelerdir?

Güney Amerika ülkelerinde sıklıkla kullanılan Yenibahar baharatı, aynı zamanda sağlık amaçlı da tüketilmiştir. Jamaika biber, mersin biber ve pimenta gibi isimlerle de bilinir. Pimenta dioica bitkisinden elde edilen yenibahar, karanfil ailesine ait olduğu iddia edilir. Olgunlaşmamış halde toplanıp güneşte kurutulur. Yeşil halden kahve rengi ya da koyu yeşil olan bu taneler karabibere benzetilir. Bitkinin yaprakları bile yöre halkı tarafından kullanılır. Hoş bir kokusu sayesinde yemeklerin vazgeçilmez lezzeti olmuştur.Özünden elde edilen uçucu yağ ise kozmetik fabrikalarında ham madde olarak ürünlere eklenir. Kurutucu bir yapıya sahip olan bu yağ, doğal halde de tercih edilir. Ülkemizde ise son yıllarda kullanımı arttı. Özellikle farklı damak zevki olanların kullanmayı istediği yenibahar, ağız ve diş sağlığına olumlu katkıları vardır. Tıpkı karanfil gibi ağzı kokusunu önler. Ağız içindeki enfeksiyonu azaltır. Yenibahar hindistan cevizi, tarçın ve zerdeçal gibi bitkilerin kokularının karışımını içerir. Bu bitki sıcak ülkeleri seviyor. Et yemeklerinde sıklıkla tercih edilir. Acımsı bir tadı vardır. 

YENİBAHAR NASIL TÜKETİLİR?

Uzmanların herkesin tüketmesini önerdiği yenibahar içli yemeklerde, köfte de ve turşunun tatlandırılmasında kullanılır. Yaprak ve meyvelerden buhar yöntemi uygulanarak elde edilen yağı ise cilt sorunlarında kullanılır. Ancak tıpkı çay ağacı gibi kurutma özelliği olduğundan az miktarda kullanılması önerilir. Aksi halde aşırı kullanıldığında tahrişe neden olur. Güçlü bir ağrı kesicidir. Bu yüzden ılık suyun içine yenibahar ya da yenibahar yağı ekleyip karıştırın. Ağız içi yaraları ya da diş ağrılarını sakinleştirir. Yenibahar bharat olarak ağız yoluyla tüketilebilir. Ancak yağı kesinlikle yutulmamalı.

YENİBAHARIN FAYDALARI NELERDİR?

– Yapılan araştırmalarda yenibaharın özellikle sinir sisteminin yenilenmesinde olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Bu da yenibaharın depresyon, stres ve yorgunluğa fayda sağlar. Aynı zamanda sinir sistemini güçlendirdiğinden beyin fonksiyonlarını artırarak hafızayı güçlendirir. 

– Sıklıkla gaz sıkışması sorunu yaşayan kişilerin yemeklerine eklemesi tavsiye edilir. Sindirim sistemin de yaşanan sağlık sorunlarını önler. Mide ve bağırsakların fonksiyonlarını düzenler. Bulantı ve kusmayı engeller.

– Kan dolaşımını dengeler. Damarlarda yağ birikmesini önler. Özellikle damar duvarlarının sertleşmesinin önüne geçerek kalk ve damar hastalıklarının yaşanmasını engeller.

– Güçlü bir anestezi özelliğine sahiptir. Bu yüzden ağzı içi yara ya da diş iltihaplanmalarında doğal ilaç olarak kullanılabilir. Ağız içindeki atık gıdaları temizleyerek koku oluşmasının da önüne geçer. 

– Ağrı kesici faydası sadece ağız içine değil aynı zamanda tüketildiğinde kemik ve kaslarda yaşanan ağrıları da önler. Özellikle kulunç ya da kramp ağrıları sonrası hızlı rahatlama sağlar. 

– Cilt yüzeyinde mantar ya da bakteriler nedeniyle oluşan sağlık sorunlarında en etkili doğal ilaç görevi görür. Hızla yüzeydeki enfeksiyonu kurutur. Ancak aşırı kullanıldığında tahrişe neden olabilir. 

– Baharat olarak kullanıldığında soğuk algınlığı gibi hastalıklar sonucu oluşan boğaz kuruluğu ve sinüs akıntılarına da fayda sağlar. 

YENİBAHARIN ZARARI VAR MIDIR?

Yeni yeni kullanıldığından tam olarak ne gibi zararları olduğu bilinmez. Ancak uzmanlar gebe ve emziren kadınların kullanılmamasını önerir. Aşırı kaçılmadan tüketilmesi her besin için geçerli olan altın kuraldır. Güçlü maddeler içerdiğinden bünyesi zayıf kişilerin doktora başvurması gerekir.