Ana Sayfa Blog Mekonyum Aspirasyonu nedir? Anne karnında bebeğin kakasını yutması

Mekonyum Aspirasyonu nedir? Anne karnında bebeğin kakasını yutması

0
Mekonyum Aspirasyonu nedir? Anne karnında bebeğin kakasını yutması

Halk arasında ‘bebeğin kakasını yutması’ olarak nitelendirilen bu durum aslında dışkının soluk borusuna ya da akciğerlerine kaçmasından ibarettir, yani zannedildiği gibi bebek kakasını yemez. Riskli bir durum olan Mekanyum Aspirasyonu hakkında merak edilenleri sizler için mercek altına aldık. Mekonyum Aspirasyonu nedir, mekonyum aspirasyonu belirtileri neler? Anne karnında bebeğin kakasını yutması:

Hamilelik döneminde bazı anne adaylarının başına gelen durumlardan birisi de rahim içerisindeki bebeklerinin dışkılarını yutma olayıdır. Tıp literatüründe ‘Mekanyum’ olarak nitelendirilen bebeğin dışkısı, rahim içerisinde yutulup akciğerlere ulaştığı zaman ‘Mekanyum Aspirasyonu Sendromu’ olarak karşımıza çıkar. Bağırsaklarda koyu yeşil renginde olan dışkı, bebeğin doğum sonrasında yapacağı ilk dışkı olacaktır. Bu nedenle ilk dışkıya mekanyum denir. Anne karnında kalan bebeğin uzun süre dışkı biriktirmesi ve bunu yemesi, doğumdan sonrada ciddi solunum problemlerini oluşturacaktır. Bebeğin içinde bulunduğu Amniyon kesesinde bulunan Amniyon sıvısı normalde renksiz iken içine kaka yapıldığında o sıvı renklenerek sarı, yeşil ve kahverengiye dönüşür. Amniyon kesesi açıldığı zaman bu durum görülebilmektedir. Normal şartlar altında doğduktan sonra dışkısını çıkaran bebeklerin bazılarında bu durum doğum öncesi meydana geliyor. Bebeğin anne karnında kakasını yutma olayı olarak adlandırılan Mekonyum aspirasonu hakkında merak edilenler haberin detaylarında:

DIŞKI AMNİYON SIVISINA NEDEN KARIŞIR?

Doğum sırasında kordon sıkışması, beklenilen zamandan daha geç doğuma girme, doğumun uzun sürmesi ve yeterli derecede gelişemeyen bebeklerde dışkı problemi oluşabilir. Mekanyumun görüldüğü doğumlarda sezaryen riski artmaktadır.

MEKONYUM ASPİRASYONU NEDEN OLUR? MEKONYUM ASPİRASYONUNUN GÖRÜLDÜĞÜ KİŞİLER…

-Uzun ve zor doğumlar

-İleri yaş hamileliği 

-Sigara tiryakisi olan anneler

-Hamilenin şeker hastalığı, yüksek tansiyon (hipertansiyon) ya da kronik solunum sistemi veya kardiyovasküler hastalığı olması

-Göbek kordonu komplikasyonları

-Vakti geçmiş olan doğumlar

-Bebeğin anne karnında oksijen alamaması

-Doğum sürecinin uzaması

MEKANYUM ASPİRASYONU TEDAVİSİ

Bebeğin dışkısı akciğerlere ulaştığı zaman ilk önce o bölge temizlenmeli daha sonra sülfak uygulanarak destek tedavi uygulanmalıdır. Gırtlak ve soluk borusunda rastlanan kaka parçaları vakumlu bir alet ile çekilir. Detaylı bir tarama testleri yapılır.