Ana Sayfa Blog Erken menopoz belirtileri! Menopoz nedir, menopoza ne zaman girilir? Menopoz geciktirme

Erken menopoz belirtileri! Menopoz nedir, menopoza ne zaman girilir? Menopoz geciktirme

0
Erken menopoz belirtileri! Menopoz nedir, menopoza ne zaman girilir? Menopoz geciktirme

Her kadının korkulu rüyası olan menopoz dönemindeki bazı şikayetler, alınabilecek önlemlerle hafifletilebilir. Menopoz dönemine giren kadınlarda yaşanacak sorunların çözümü basit iken bu döneme daha geç girmek için yöntemler uygulayabilirsiniz. Peki menopoza girmenin yaşı kaçtır? Menopozda ateş basması için doğal çözümler ve menopoz semptomlarını azaltan şifalı bitkiler…

Her ay başında görülen adet kanamalarının belirli bir dönemden sonra sona ermesiyle başlayan yepyeni bir süreç, kadınlarda yaşlanmanın doğal bir parçası olarak tanımlanan menopoz olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlık problemi olmayan her kadını, eninde sonunda yakalayacak olan menopoz döneminde yumurtlamanın bitmesi yani adet kanamalarının durması menopozun en kesin işaretidir. Hormon seviyelerindeki düzensizliğe bağlı görülen ateş basması, çarpıntı, terleme, ruhsal sıkıntılar, uykusuzluk ve kemik erimesi gibi belirtiler menopozlu kadınlarda görülen birtakım işaretlerdir. Kadın bedenindeki östrojen hormonundaki üretimin durması ve yumurtalıkların küçülmesiyle adet kanaması artık görülmez. Böylelikle de menopoz dönemi başlamış olacak ve artık adet kanaması görülmeyecektir. Menopoz döneminin kadınlar için bu kadar önemli bir yere sahip olmasının nedeni eşi ile ne kadar isteseler de artık çocuk sahibi olmanın mümkün olmadığıdır. Menopoz dönemi için genel bir rakam verecek olursak kadınların 45-50’li yaşlardan sonraki evrelerde girecekleri ilişki sonrasında hamilelik durumunun ortadan kalkmasıdır. Dolayısıyla bu menopoz dönemi hamilelik için tam bir doğal koruyucu işlevindedir. Peki menopoz döneminde vücutta hangi değişiklikler görülür, erken menopoz nedir? Menopoz dönemi belirtileri neler, menopoza kaç yaşında girilir? Erken menopoz nedir, erken menopoz belirtileri neler? Menopoz semptomlarını hafifletecek bitkisel yöntemler…

MENOPOZ NEDİR? MENOPOZ DÖNEMİNDE NE OLUR?

Menopoza geçiş evresi olarak adlandırılan ‘Perimenopoz’, menopozdan sonraki dönem ‘Postmenopoz’ ise menopoza giren kadının sonrasında yaşayacağı süreçtir. 45 yaşında önce girilen menopoz erken dönem menopozu olarak nitelendirilirken, ülkemizde menopoza giren kadınların yaşı genelde 50-52 yaş aralığıdır. Menopoza girerken regl düzensizlikleri, normalden daha farklı kanamalar, ateş basması ve ruhsal sıkıntılara daha sık rastlanır. Menopoza girdikten sonra daha çok ateş basması ile terleme, stres, depresyon gibi şikayetlerle daha çok karşılaşılır.

MENOPOZ YAŞI NEDİR? MENOPOZA KAÇ YAŞLARINDA GİRİLİR?

40 yaşından sonra görülen menopoz evresinde adet kanamasının tamamen durması yani menopozun başlama yaşı için ortalama rakam 51’dir. Genetik özellikler, alkol ve sigara gibi bazı etkenler menopoza girme yaşında etkili olduğu gibi bu döneme girildiğini önceden kestirmek herkeste mümkün olmamaktadır. Adet kanamasının 3. günü uygulanan bazı testler fikir verse de kesin sonuç çıkarmaz. Bu testlerin sonucuna göre doğurganlık üzerine fikir yürütmek çocuk sahibi olmamış kadında yersiz endişeye neden olabilir. Testler kişinin menopoza yakın olduğunu gösterse bile bu evrede nadir de olsa yumurtlama gerçekleşebilir. 

MENOPOZDA ATEŞ BASMASINA NE İYİ GELİR? 

Menopoz döneminde kadınların en çok rahatsızlık duyduğu durumlardan birisi de ateş basmasıdır. Her kadının menopoz döneminde kesin olarak yaşadığı bir durum olan ateş basmasını tamamen engellemek hiçbir zaman mümkün değil iken alınabilecek bazı önlemlerle ateş basması problemi daha az hissedilebilir.

Ateş basmasını önlemek için…

– Dışarı çıkmadan önce kalın kıyafetler giymek yerine ince olmak kaydı ile 3-4 kat kıyafeti üst üste giyin. Ateş basması görüldüğünde en az 1 kıyafet olacak gibi giysileri teker teker çıkartabilirsiniz.

– Yanınızda muhakkak soğuk su bulundurun. Ateş basınca soğuk su tüketin ya da vücudunuzun üzerinde tutarak sıcaklanmayı hafifletin.

– Pamuklu kıyafetleri giyip ciltteki nemin emilmesini sağlayın.

– Günlük E vitamini takviyesine özen gösterin.

ERKEN MENOPOZ NEDİR? ERKEN MENOPOZ BELİRTİLERİ NELER?

Yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere göre her 100 kadından 3’ünü erken dönemde bulan menopoz evresi, neredeyse tüm kadının başına gelmesini en son istediği bir durumdur. Kadından kadına farklılık gösteren menopoz yaşını belirleyen en temel unsur, menopoza girecek olan kadının annesinin ya da birincil derecedeki yakın akrabaların menopoza girdiği yaştır.

Hipotirodi rahatsızlığın görülmesi ya da kanser oluşma riski erken dönemde menopoza girme faktörünü beraberinde getirebilir.

45 yaşından önce görülen menopoz, erken menopoz olarak tanımlanır. Nedensiz gerçekleşen bazı durumlar, otoimmün rahatsızlıklar, radyoterapi, kemoterapi, enfeksiyon, düşük gibi sıkıntılar oluşabilir. 

ERKEN MENOPOZA NEDEN GİRİLİR? ERKEN MENOPOZ SEBEPLERİ…

Menopoz döneminde yaşanan en önemli sorun bu dönemde kadınların adet düzenlerinin bozulması ve yumurta kalitelerinin düşmesidir. Bu durumda doğurganlık özelliklerini yitirmeye başlarlar. Bu gibi bir durum 40 yaşından küçük kadınlarda gerek psikolojik gerekse biyolojik sorunlara neden olur.Uzmanlara göre özellikle ailesinde erken menopoz öyküsü olan kişiler mutlaka bir doktora görünerek yumurtalık sayılarına baktırmaları gerekmektedir.

Otoimmun hastalıklar:

Bu hastalıklarda bağışıklık sisteminin henüz açıklanamayan sebeplerle kendi organlarını yabancı doku gibi algılaması ve bu organlara saldırmasıdır. Yabancı şekilde algılanan bu dokular eğer yumurtalıklarsa bu durum erken menopoza girilmesine neden oluyor.

Cerrahi müdahale ile yumurtalıkların alınması:

Çeşitli hastalıklardan dolayı genç kadının rahminin ya da yumurtalıklarının alınması bir erken menopoz sebebidir. 

Kemoterapi radyoterapi gibi kanser tedavilerinin görülmesi:

Kemoterapi ya da radyoterapi kadınlarda erken menopoza sebep olan durumlardır. 

Genetik yatkınlık:

Erken menopoz görülen kişilerin genellikle ailesinde buna benzer bir hikaye olup olmadığına bakılır. Ailede erken menopoz söz konusuysa soya çekim sebebi ile birinci derece akrabalarda da bu erken menopoz gözlenebilir. 

Kötü yaşam koşulları ve sigara kullanımı:

Kötü yaşam koşulları beslenme düzenine dikkat edilmemesi gibi sebeplerde erken menopoza neden olan sebepler arasında sayılmaktadır. 

Aşırı zayıflık ya da obezite:

Aşırı zayıflık ve obezitede kadınlarsa erken menopoza sebep olur.

ERKEN MENOPOZU TETİKLEYECEK 3 YANLIŞ DAVRANIŞ:

1- SİGARA KULLANMAK: Sigara kullanan kadınların sigara içmeyenlere göre daha erken menopoza girdiği görülmüştür.

2- YANLIŞ BESLENMEK: Aşırı zayıf kiloya sahip olma durumu ile birden zayıflamak adetten kesilme nedenidir.

3- STRESTEN UZAK DURMAMAK: Gündelik yaşantı içerisinde strese oldukça fazla yer vermek erken menopozu tetikleyen bir etkendir.

MENOPOZ DÖNEMİNDE HAMİLE KALINIR MI? ERKEN MENOPOZDA HAMİLELİK…

Regl kanamalarının başlamasıyla beraber görülen yumurtlama yaşı ilk zamanlarda yaklaşık 10-15 yaş aralığını bulur iken, yaşın ilerlemesi ve menopuzun yaklaşmasıyla yumurtaların verimsizliği artar. Artık yumurtlama işleminin gerçekleşmemesi ile görülen menopoz dönemi, kanamaların kesin olarak bir daha gelmeyeceğinin işaretidir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak çocuk sahibi olma isteğini erteleyen çiftlerin erken menopoz ihtimali ile karşılaşma sürprizi sonucunda hamile kalma şansının olup olmayacağı ise en çok merak edilenler arasında yer alıyor.

Kadınlarda menopoz teşhisinin konulması 1 yıl kadar bir süre zarfında regl olunmamasından sonra netleşir. Yapılan testler sonucunda yumurtalık fonksiyonlarının azaldığı tespit edilirse bebek sahibi olma ihtimali neredeyse imkansız denecek kadar azdır. Ancak hormon seviyelerinde anormal bir düşüş görülmemişse ufakta olsa hamilelik şansı (düşükle beraber) vardır. Çağımızın gelişen teknolojisiyle birlikte menopoz dönemine giren kadınlarda dahi uygulanabilecek tedavi yöntemleri ile ileri yaşta anne olunabilmektedir.

ERKEN MENOPOZ ÖNLENİR Mİ? MENOPOZ GECİKTİRİCİ DOĞAL ÇÖZÜMLER

Bitki Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Maranki menopoz geciktirici kür tarifini hazırlayarak erken menopozun önlenebileceğini belirtti. İşte menopoz geciktirici civanperçemi kürü…

MENOPOZ GECİKTİRİCİ CİVANPERÇEMİ KÜRÜ TARİFİ

MALZEMELER: 15 gram kıyılmış civanperçemi, 1.5 litre su 

HAZIRLANIŞI: Civanperçemini yukarıda belirtilen su miktarında kaynattıktan sonra soğutup süzün. Günlük 3-4 defa yemek öncesinde yarım fincan kadar için. 3 hafta boyunca uygulayacağınız küre 1 hafta ara verip 3 ay deneyin.

ÇOBANÇANTASI KÜR TARİFİ

MALZEMELER:  20-25 gr. çobançantası, 1 litre su

HAZIRLANIŞI: Kaynatılmış suya çobançantası ekleyip birkaç dakika daha kaynatarak süzün. 7 gün içeceğiniz bu karışıma 1 hafta ara verip yine 3 ay denemeye çalışın.

MENOPOZ SEMPTOMLARINI HAFİFLETEN ŞİFALI YÖNTEMLER

Kadınların menopoz döneminde görülen bazı bedensel ve ruhsal sıkıntılarından kurtulması ya da en azından hafifletilebilmesi için tercih edebileceğiniz bitki çaylarını sizler için derledik. Menopoz döneminde oluşan östrojen hormonunun yavaşlamasını, doğal bitki çaylarıyla gidermeye çalışabilirsiniz. Peki bunun için hangi bitki çayları tercih edilebilir? Menopoz şikayetlerini gideren bitkiler…

ÖKSE OTU

Menopozlu kadınların beslenme programında tüketebileceği ökse otu, o dönemde görülebilecek sağlık sorunlarını en aza indirerek; hazımsızlığı, çarpıntıyı ve sinir bozukluklarını önler.

ANASON ÇAYI

Doğal östrojen içeren anason çayı uykusuzluk, gaz kolit ve hazımsızlık gibi problemlere karşı çözüm niteliğindedir.

MAYDANOZ ÇAYI

Hem zayıflatıcı hem de sağlıklı olan maydanoz çayı tam bir doğal östrojen kaynağıdır. Menopoz döneminde görülebilecek olan şikayetleri hafifletmeye yarayacaktır.