Ana Sayfa Blog Bebeğin cinsiyeti değişir mi? Hamilelikte cinsiyet yanılması kaçıncı haftadan sonra olur?

Bebeğin cinsiyeti değişir mi? Hamilelikte cinsiyet yanılması kaçıncı haftadan sonra olur?

0
Bebeğin cinsiyeti değişir mi? Hamilelikte cinsiyet yanılması kaçıncı haftadan sonra olur?

Ultrason kontrollerinde doktor ilk olarak bebeğin kız ya da erkek olduğunun müjdesini verdikten sonra ilerleyen haftalarda bir yanılma olduğunu söyleyip aslında farklı cinsiyette bir bebeğin görüldüğünü söyleyerek anne-baba adaylarını kısa süreli şoka uğratabiliyor. Peki bebeğin cinsiyeti değişir mi? Hamilelikte cinsiyet yanılması kaçıncı haftadan sonra olur ve cinsiyeti kim belirler? İşte detaylar…

Senelerdir kız ya da erkek çocuğa sahip olmak isteyen çiftlerin bu istekleri doğrultusunda ilk aşamayı yani bebek geleceklerini öğrendikleri andaki hissettikleri duyguların tarifi yoktur. Özellikle de çocuk sahibi olmak için türlü türlü yollar aranıp denenmişse… Böylesine müjdeli haberden sonra çiftlerin hamilelik döneminde en fazla merak duyduğu ve sabırsızlık gösterdiği konulardan birisi de doğacak olan bebeklerinin cinsiyetleridir. Eski zamanlardaki Cahiliye Dönemindeki erkek çocuk saplantısı günümüzde artık olmasa da anne ve baba adayları içlerinden çocuklarının kız ya da erkek olmasına dair istek geçirebilir. Kız veya erkek öncelikli olarak Allah’tan sağlıklı ve hayırlı bir evlat istemek dinimizce de daha doğru bir davranıştır. Bu şekilde samimi niyet edildikten sonra kız olsa da erkek olsa da durum fark etmemelidir. Erkek bebek istenilse ve bebek kız olursa büyük bir hayal kırıklığı yaşanabilir belki de cinsiyetinden dolayı bebek istenmeyebilir bile. Bunun için önce hayırlısını istemek gerekir. Hamileliğin gelişim dönemlerine baktığımızda bebeğin cinsiyetinin belli olduğu dönemler az çok bellidir. Peki bu hiç değişmez mi? Gelin bebeklerde cinsiyet değişikliği ya da cinsiyet tahmininde yanılıp yanılma olmadığına beraber bakalım…

BEBEĞİN CİNSİYETİ DEĞİŞİR Mİ? ULTRASONDA HATALI CİNSİYET YANILMASI NEDENLERİ NELER?

Yine anne ve babaların en çok merak etikleri şeylerden birisi de doktorun söylemiş odluğu cinsiyetin değişilebilir olup olmadığıdır. İlk kontrollerde kız çıkan bebek ilerleyen haftada erkek gibi görünebiliyor. Bu durum bebeğin cinsiyetini değiştirdiğini göstermez. Çünkü bebeğin cinsiyeti ana rahmine düştüğü andan itibaren bellidir. Doktorun farklı söylemesi ultrason kontrolünde yanlış saptamalarından dolayı olabilir. 

Bebeğin cinsiyetinde yanılma neden mi olur? İşte sebepleri:

– Bebek uygun pozisyonda durmayabilir,

– Ultrason cihazı yeterli çözünürlükte olmayabilir,

– Cinsiyet için yeterli vakit geçmemiştir.

CİNSİYETİ KİM BELİRLER? ANNE KARNINDA BEBEĞİN CİNSİYET OLUŞUMU…

Kuran-ı Kerim’in Lokman Sûresindeki 34. ayette “…Rahimlerde olanı (ancak Allah) bilir…” ifadesi ile günümüzde uygulanan tıbbi testler arasında çelişki varmış gibi görünebilir. Söz konusu olan ayette ise görüldüğü gibi “rahimlerde olan”dan bahsedilmekte, yani erkeklik-dişilik gibi bir kısıtlamaya değinilmemektedir. Doğacak olan bebeğin cinsiyeti belli zamandan sonra ortaya çıksa da ona ait özel bilgiler öğrenilemez. Doğacak olan bebeğin hayatını, ileride nasıl birisi olacağına dair tüm genel bilgilerin bileni yalnızca Allah’tır. Tıbbi veriler doğrultusunda bebeğin cinsiyet durumunu öğrenmek için en uygun dönem 16-20 haftalar civarında iken ultrasonda sonuç alınabilir.

Cinsiyeti belirleyen ise kadındaki yumurta değil erkekteki sperm hücresidir. Babadaki XY kromozonu annedeki XX kromozomlardan birini dölleyecektir. Yani erkekten Y kromozunu X’i döllerse erkek, X kromozomu gelip yine annedeki X’i döllerse kız olacaktır.