Ana Sayfa Blog Anne sütünde bebeğe gaz yapan besinler! Emziren anne ne yemeli, ne yememeli?

Anne sütünde bebeğe gaz yapan besinler! Emziren anne ne yemeli, ne yememeli?

0
Anne sütünde bebeğe gaz yapan besinler! Emziren anne ne yemeli, ne yememeli?

Her emzirme sonrasında bebeklerde gaz çıkartma işlemine başvuran anneler için bazı beslenme tüyoları vardır. Emziren annelerin beslenmesindeki bazı besinler bebekte gazı tetiklediğini biliyor muydunuz? Peki anne sütünde bebeğe gaz yapan besinler neler? Bebeklerde gaz yapan yiyecekler neler? Emziren anne ne yememeli? Emziren anne nasıl beslenmeli? Emziren anne diyeti nedir? Anne sütünü arttıran gaz yapmayan besinler

Emzirme dönemindeki bir annenin gerek kendi sağlığı gerek de bebeğinin sağlığı için en az hamilelikte olduğu kadar beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Anne rahminden çıkıp dış dünyaya adapte olmaya çalışan bebeğin, emzirme sırasında annesi ile kuracağı ten tene temas güven duygusunun gelişimine yardımcı olur iken sağlığı için henüz gelişmeyen midelerini rahatsız etmemek için doğru beslenmenin önemi büyüktür. Çünkü emziren annenin yediği her besin süt yoluyla direkt olarak bebeğe geçer. Bu nedenle sindirimi zor olan besinlerin emziren anneler tarafından tüketilmesi kısa zaman sonra bebekte nedensiz gibi görünen ağlama krizlerine, halbuki annenin tükettiği besindeki gaz yapıcı özelliğin bebeğe geçmesinden dolayıdır. Bu nedenle emzirme döneminde annelerin ne yemeli, ne yememeli çok iyi bilmesi gerekiyor. Bir de süt arttırıcı nitelikte olan faydalı sebze ve meyve tüketimi ile sağlıklı beslenme gerçekleştirilebilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen anne sütü azalması ya da kesilmesi durumunda anne sütünün çoğalması için uzmanlar tarafından tavsiye edilen bazı yiyecekler ve kürler var. Emzirme dönemindeki annelere rehber olacak bilgilerimiz sizlerle…

ANNE SÜTÜNDE GAZ YAPAN YİYECEKLER! EMZİREN ANNE NE YEMEMELİ?

Bebeğin doğmasıyla beraber anne ve babanın değişen rutin hayatında ağrılı ve çığlık çığlığa ağlama sesleriyle geçen gecelerin eklenmesini istemiyorsanız, tükettiğiniz besinlerde biraz daha dikkatli ve seçici olabilirsiniz. Emzirme döneminde neyi yiyip neyi yememeniz gerektiği ile ilgili birçok şey duyuyor ama hangi birinin doğru olup olmadığını kestiremiyorsanız sizlere bu konuda rehberlik olacak tavsiyelere göz atın deriz. İşte emzirme döneminde anne sütünde gaz yapan besinler…

– LAHANA

Emzirme sırasında da ek gıda döneminde de tüketildiğinde gaz yapıcı içeriği ile rahatsızlık veren lahana eğer doktor onayı ile tüketilecekse patatesle pişirilip yenebilir. Ancak asıl önerilen lahana sebzesinde ki vitamin ve mineraller başka besinlerle karşılanmalıdır. Ayrıca emziren annelerin lahana tüketmesi bebeklerde gaza ve uykusuz gecelere neden olabilir.

– KARNABAHAR VE BROKOLİ

İçerisinde sülfür olan karnabahar ve brokoli, kalın bağırsaklarda sindirimi gerçekleştirir. Emzirme döneminde brokoli ve karnabahar yenilirse bebekte gaz sorunu ile uğraşabilirsiniz. 

– ÇEŞİTLİ BAHARATLAR

Normal zamanlara tüketildiğinde bile mide yanması ve gaz gibi sorunlar yapabilen acılı baharatlar mideye şişkinlik vermektedir. İsot, kırmızı toz biber gibi baharatları sınırlamakta fayda vardır, emziren anneler ne kadar acı severlerse sevsinler uzak durmalılardır.

– KAFEİNLİ İÇECEKLER

Kafein miktarı yüksek olan içeceklerde bebekteki reflüyü tetikleyecek kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır. Bunun yerine taze meyve suyu tüketmeleri önerilir. Anne sütü miktarının azalmaması için emzirme sonrasında 1 bardak su içmek çok önemlidir.

– SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Emziren annelerin inek sütü ve inek sütünden yapılan peynir, yoğurt gibi besinlerden kaçınmaları gerekir. Süt ürünü tüketilecekse Hindistan cevizi sütü, badem sütü ya da yulaf sütü tercih edilebilir

HANGİ MEYVELER BEBEKTE GAZ YAPAR? GAZ YAPICI MEYVELER

Erik, elma, armut, şeftali gibi sevilen meyveler bebeklerde kolik sancısı oluşturabileceği için emzirme dönemi beslenmesinde yer almamalıdır.

EMZİREN ANNELERDE GAZ YAPAN BESİNLER LİSTESİ:

1. Kuru fasulye, bakla ve bezelye gibi baklagiller.

2. Karnabahar, brokoli, pırasa ve lahana gibi sebzeler.

3. Kepekli yiyecekler.

4. Portakal, limon, erik, kayısı, armut, şeftali ve greyfurt gibi meyveler.

5. Soğan.

6. Kafein içeren içecekler.

7. Çikolata.

8. Çay.

9. Kızarmış, yağlı ya da çok baharatlı yiyecekler.

10. Süt ürünleri (özellikle anne laktoza karşı duyarlı ise).

11. Soda.

12. Şarküteri ürünleri.

13. Fındık ve fıstık gibi kuruyemişler.

14. Çiğ sebze ve meyve.

BEBEKLERDE GAZ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Bebeğinizde sağlık problemi olmadığı halde nedensizmiş gibi görünen huzursuzluk yaşamasının veya ağlamasının kolik sancısından dolayı olup olmadığını anlamak için bebeklerde gaz olup olmadığını gösteren şu belirtilere göz atabilirsiniz…

-Karnında sertlik varsa,

-Bacaklarını karnına doğru çekiyorsa,

-Süt emerken ağlayarak emmeyi bırakıyorsa,

-Arkaya doğru geriniyorsa,

-Uyumakta zorlanıyor ve beslenmede güçlük çekiyorsa doktorunuza danışmanızda fayda bulunur.

EMZİREN ANNELER İÇİN SAĞLIKLI DİYET LİSTESİ

Hamilelik sırasında alınan kilolar çoğu zaman kadınların kabusu olabiliyor. Sizler için 9 ay boyunca aldığınız kiloları hızlı bir şekilde vermenizi sağlayacak diyet listesini araştırdık. İşte emziren annelerin rahatlıkla uygulayabileceği diyet listesi…

Kahvaltı için:

– İçecek olarak bir bardak günlük süt veya ayran, 1 adet yumurta, tam yağlı doğal beyaz peynir, mevsimlik salata, domates, roka gibi sebzeler, şeker katılmamış açık çay. Ekmek yememeye özen gösterin. Ekmeksiz yapamam diyorsanız 1 ya da 2 dilim ekşi mayalı ekmek tüketebilirsiniz.

Ara Öğün için:

– 1 tane meyve.

Öğle Yemeği için:

– Bir kap etli tencere yemeği, kase yoğurt, 2-3 kaşık pirinç pilavı.

Ara Öğün için:

– 1 kase sütlü tatlı.

Akşam yemeği için:

– Kremalı olmayan çorba, ızgara köfte/balık/kırmızı et, bol yeşil salata.

Ara Öğün için:

– Bir çay bardağı büyüklüğünde ceviz. Kabuklu alıp kırarak yemeniz önerilir.