Ana Sayfa Blog Göktaşı nedir? Göktaşının faydası var mıdır? Kansere şifa uzaydan geldi!

Göktaşı nedir? Göktaşının faydası var mıdır? Kansere şifa uzaydan geldi!

0
Göktaşı nedir? Göktaşının faydası var mıdır? Kansere şifa uzaydan geldi!

Çin’de yapılan bir araştırmada uzaydan gelen ve atmosferi aşarak dünyaya düşen göktaşlarının getirdiği iridyum elementleri dinazorları öldürdüğü gibi kanserli hücreleri de yok etmede etkili olduğunu açıkladı. Araştırma sonucunda bu taşlardan ilaç elde edilerek kemoterapi etkileri azaltılır. Bu göktaşları karbon, magnezyum ve oksijeden meydana gelir. Peki Göktaşı nedir? Göktaşının faydası var mıdır? İşte yanıtları:

Göktaşı ya da meteroit uzaydan atmosferi aşarak dünyaya düşer. Kalın bir taş görünümü olduğundan göktaşı olarak adlandırılır. Kocaman taşlar atmosferden geçerken basınç, sürtünme ve ısı değişimiyle ufak parçalara ayrıldığından dünyaya çok etki sağlamaz. Ancak bazı parçalar kuvvetli olduğundan bu durumdan etkilenmez ve dünyaya düşer. Her sene düzenli olarak bazı zamanlarda göktaşı yağmuru denilen doğa olayı gözlemlenebiliyor. En çok yaşanan göktaşı yağmuruna Perseid denir. Göktaşları; diğer gezegenler, kuyruklu yıldız ve aydan kopan parçalardır. Yeryüzüne düşen en büyük göktaşı 1920 yılında Namibya’dadır. Bu göktaşı yaklaşık 54.000 kg’dur. Taşlar termal maddeler içerir. Bu özellikleri sayesinde bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Bilim adamları taşların içeriğinde kalsiyum, magnezyum, demir ve nikel gibi maddeler tespit etmişlerdir. İçerdikleri maddeler sayesinde sağlığa katkı sağlayacaklarını düşünen bilim insanları özellikle kanser hastalıkları üzerinde çalışmalara devam etmişlerdir.

GÖKTAŞININ FAYDASI VAR MIDIR? KANSERE ŞİFA UZAYDAN GELDİ!

Vücuttaki sağlıklı hücrelerin bazı etkilerle deformasyona uğraması sonucu DNA’ları değişiyor. Değişen hücreler artık vücut için tehlikeye yol açan ciddi tümörler haline geliyor. Buda kanser hastalıklarına zemin hazırlar. Özellikle global çağda sağlıksız beslenme ve GDO’lu besinler kaynaklı kanser hastalığı çeşitleri ile beraber arttı. Uzmanlar bu konun önüne geçmek için çeşitli yollara başvurmaktadır. Warwick Üniversitesi’ndeki Çinli araştırmacılar kanserli hücreleri yok eden bir mucizeye rastladı. İnsanoğlunun yaşamından önce yaşayan dinazorları bitiren göktaşların aslında insanlığa büyük bir faydası olduğu ortaya çıkarıldı. Göktaşlarında bulunun iridyum bileşeni ışın tedavi yöntemi ile kanserli hücreleri tespit ederek yok ediyor. Ayrıca bu hücreler sağlıklı hücrelere zarar vermiyor. Dünyada nadiren bulunan iridyum bileşeni göktaşların içerisinde oldukça fazla bulunuyor. Pahalı olan bu element ile ilgili araştırmalar henüz taze olmasına rağmen uzmanlar kanserli hastalara umut olacağını vurguluyor. 

KAÇ ÇEŞİT GÖKTAŞI VARDIR?

Yeryüzünden atmosferi geçip dünyaya gelen 60.000’den göktaşı vardır. Bilim insanları içerdikleri maddelere göre bu taşları sınıflandırmışlardır. Üç sınıfta; taşlı, demir ve taşlı demirdir. Ancak bunlarında alt kategorisi vardır.

TAŞLI GÖKTAŞLARI

Silikat içeren taşlı göktaşları, aynı zamanda metal, nikel ve demir barındırır bu taşlarda; kondritler ve akondritler olarak adlandırılır. Kondritler; güneş sisteminin içindeki asteroitlerin parçacık halinde bir araya gelmesiyle oluşur. Bu taşlar güneş sisteminin köken, yaş ve bileşimle meydana gelir. Yapılan araştırmalarda 1938 yılında Tanzanya’ya düşen gökyaşında bu bileşenler tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra Dünya’ya düşen bir diğer Allende göktaşının içinde de bu özellik bulundu. İşlem sırasında taşların elmas özellikleri var. Gök bilimciler bu taşların güneş sisteminden de eski olabildiği düşünüldü. Akondritler; bu taş türleri kondrtiler gibi kum içermez. Göktaşlarının toplamda yüzde 3’ünü oluşturur. 

DEMİRLİ GÖKTAŞLARI

Demir ve nikelden oluşan bu göktaşları şimdiye kadar keşfedilen en büyük taşlardır. Çok ağrı mineraller barındırır. Bu taşlar şuan bile bilim insanları tarafından araştırılır.

TAŞLI DEMİRLİ GÖKTAŞLARI

Bu taşlar ise içeriklerinde silikon, oksijen, demir ve nikel barındırır. Taşlar ayrıca pallasitler, olivin kristalleri içerir. Bu taşlar dünyanın farklı bölgelerinde irili ufaklı bulunur. 

GÖKTAŞLARI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Dünya’da en fazla göktaşı Antartika kıtasında bulunur. Buzullarla kaplı bu kıtada taşlar gözle görülür. 

NASA’nın yaptığı araştırmalarda taşların çoğunlukla Mars ve Ay’dan geldiği ortaya çıkarıldı. 

1992 yılında New York’ta bir göktaşı kocaman bir bagaja düştü.

Dünyaya düşen göktaşları Güney Afrika’da illegal yollarla satışı yapılır. 

Yapılan bazı araştırmalarda yeryüzündeki suyun içindeki fosfor bulunduğu bu fosfor maddesinin uzaydan gelen taşlardan suya karıştığı tespit edilmiştir. 

2014 yılındaki Olimpiyatlarda yapılan madalyaların içinde göktaşı olduğu söyleniyor.