Ana Sayfa Blog İdrarda kanama neden olur? Hangi idrar rengi hangi hastalığın habercisidir?

İdrarda kanama neden olur? Hangi idrar rengi hangi hastalığın habercisidir?

0
İdrarda kanama neden olur? Hangi idrar rengi hangi hastalığın habercisidir?

İdrar testi birçok hastalıkta yapılır. Bunun nedeni ise hastalıkların nedenleri idrarda belli olur. Bu yüzden uzmanların en sık başvurduğu yöntemdir. İdrarın rengindeki değişimi ise gözle görülebilir bir durumdur. Peki idrarda kanama neden olur? Hangi idrar rengi hangi hastalığın habercisidir? Sizler için hemen hemen herkesin yaşadığı bu sağlık sorunları hakkında araştırma yaptık. Haberin detayında idrara dair her şeyi bulabilirsiniz.

İdrar rengi, özellikle böbrek hastalığı gibi önemli sağlık sorunları hakkında ip ucu verir. Vücudun sağlıklı bir şekilde çalıştığını anlamak için idrarın hem kokusuna hem de rengine bakılabilir. Ayrıca idrar rengindeki değişiklikler; virüsler, tüketilen besinler ve ilaçlar nedeniyle de olabilir. Sağlıklı idrar rengi sarı renkte olandır. Açık renkli idrar, çok su tüketildiğine işaret ederken koyu renkli idrar ise az sıvı tüketildiğini gösterir. İdrarda kan iki şekilde tespit edilir. Biri idrar testi sırasında rastlanan kan hücreleriyle diğeri ise gözle görülebilecek büyüklükte kan hücrelerinin olması gibi durumlarda idrardaki kan tespit edilir.

İDRARDA KANAMAYA NEDEN OLAN SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

Besin atıkları nedeniyle idrar yollarında taş ya da kum oluşumu

Sağlıklı beslenme sonucu idrar yollarındaki virüs oranın artması

Böbreklerin sıvı oranının düşmesi 

Kalıtsal hastalıkların neden olduğu deformasyonlar

Dengesiz ve ağır egzersiz sonrası mesanenin zorlanması

Bazı ilaçların yan etkileri

HANGİ İDRAR RENGİ HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİDİR?

Su gibi olan idrar rengi polidipsi rahatsızlığının göstergesidir. Bu hastalar susuz kalma korkusu ile günde 20 litreden fazla su tüketir. Aynı zamanda ADH hormonu olmayan şekersiz şeker hastalığı denilen kişilerinde idrar rengi su gibidir.

Günlük tüketilen bazı besinler de idrar rengini etkiler. Örneğin böğürtlen ve kırmızı pancar idrar renginin pembe ya da açık kırmızı olmasına neden olur. 

 İdrardan sürekli kan gelmesi, prostat ve mesane gibi tümörlerin habercisi olabilir. Bu hastalıklarda tuvalete çıkıldığında böbreklerde bulunan taş ve kum rahatsızlıklarındaki gibi ağrı ve yanma belirtisi yoktur.

Aşırı koyu sarı renkteki idrar ise böbreklerde taş ve kum olabileceğinin göstergesidir. Aynı zamanda tuvalete çıkıldığında şiddetli ağrı ve sancılara neden olur.

Sinir sitemini hasara uğratan ve cilt yüzeyinde de kendini gösteren genetik hastalık olan ‘Porfiri’nin en bilindik belirtisi koyu mor idrar rengidir.

Yeşil renk idrar psodomonans bakterisinin neden olduğu enfeksiyon hastalığının belirtisidir.

Böbrek iltihaplanmalarının en yaygın belirtisi bulanık kırmızı renkteki idrardır.

İdrar renginin koyu bordo olması, böbrekleri kurutan nefrit veya vaskülit adı verilen ilerlemiş iltihap hastalıklarının belirtisi olabilir.

İdrarın köpüklenmesi, ilerlemiş fakat belirtisi az olan ciddi böbrek hastalıklarından biri olabileceğini gösterir. Aynı zamanda şeker ve yüksek tansiyon hastalıklarının belirtileri arasında da idrar köpüklenmesi vardır.

İDRARDAKİ KANIN HABERCİSİ OLABİLECEK EN TEHLİKELİ HASTALIKLAR

SİSTİT

Sürekli idrara çıkma, idrar yolunda sancı ve ağrılar gibi belirtilerle kendini gösterir. Genellikle kadınlarda görülür. İdrar kesesindeki bakterinin artması ile hastalık ortaya çıkar. İdrar yaparken titreme ve yanma gibi durumlara yol açar. Antibiyotik tedavi ile azaltılır. Nüksetme oranı yüksek bir hastalıktır. 

TAŞ HASTALIĞI

Yiyecek ve içeceklerden meydana gelen taşlar ya böbreklerde ya da idrar kanallarında oluşur. Bu taşlar bulantı ve kusma gibi belirtilerin yanı sıra şiddetli karın ağrısı ile de kendini gösterir. Taşın boyutuna göre tedavi yöntemi belirlenir.

MESANE KANSERİ

İdrardaki pıhtılı kan kanser hastalığının habercisidir. Kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir. Toplumda en yaygın kanser türlerinden biridir.