Ana Sayfa Blog Yenilebilir çiçek nedir ve çeşitleri nelerdir? Yenilebilir çiçekle yapılan tarifler

Yenilebilir çiçek nedir ve çeşitleri nelerdir? Yenilebilir çiçekle yapılan tarifler

0
Yenilebilir çiçek nedir ve çeşitleri nelerdir? Yenilebilir çiçekle yapılan tarifler

Son yıllarda yemek sunumlarında yenilebilir çiçek modası hüküm sürüyor. Antalya’da, tarım ürünleri imalatıyla tanınan bir şirket tarafından 13 çeşit yenebilir çiçek üretiliyor. Bazı marketlerde paket halinde satılan rengarenk çiçeklerle özel yemeklerde tabaklar süsleniyor. Birbirinden güzel rengarenk çiçekler görenlerin iştahını kabartıyor. Peki hangi çiçekler yenilebilir?

Antalya’nın Serik ve Korkuteli ilçelerinde minyatür sebze, mikro filiz, Akdeniz ve Ege yeşillikleri, taze baharatlar, normal sebzeler ve saksıda baharat üretimi yapan bir şirket yenebilir çiçekler de üretiyor. Bazı süpermarketlerde paketler halinde satışı yapılan ve birçok gala, düğün ile 5 yıldızlı otellerdeki özel yemeklerde tatlıdan ana yemeklere tabaklarda servis edilen yenilebilir çiçekleri ilk kez görenler, şaşkınlık yaşıyor. Yenebilir çiçek üretimine yaklaşık 10 yıl önce 1-2 türle başlayan firma, çeşit sayısını 13’e yükseltti. Bu çeşitlerin bazılarında ise kendi içinde de çeşitli renk ve desende farklı üretimler bulunuyor. Yenilebilir çiçek isimleri arasında menekşe, amber çiçeği, lavanta, gül, kabak çiçeği, papatya, karahindiba, amber çiçeği, hanımeli ve Latinçiçeğini sayabiliriz. Sadece evlerin mutfaklarında değil dünyanın birçok ülkesinde, ünlü restoranlarda da çiçekler yemeklere lezzet katmaktadır. Elbette hoş görüntülerine aldanıp tüm çiçekleri yiyebileceğimiz yanılgısına da kapılmamak lazım. Araştırmasını yaptıktan sonra yemeklere hangi çiçeklerin eklenebileceğine karar vermek gerekir.

Birbirinden güzel şekilleri, mis gibi kokuları ve renk renk yapraklarıyla süslemelerin yeni gözdesi çiçekler; pastalarda, salatalarda, balık yemeklerinde, içeceklerde, sunumlarda kısacası gastronominin her alanında karşımıza çıkıyor. Balık yemeklerinde, tadı tere ve rokaya yakın olduğu için latin çiçeği kullanılıyor. Menekşe ve kabak çiçeği ise daha çok tatlı sunumlarında tabakları süslüyor. İçecek sunumlarında ise genellikle gül ve hanımeli çiçeğinden destek alınıyor. Buz küplerinin içinde dondurulan lavanta çiçekleri ile hoş bir görüntü elde ediliyor.

MENEKŞE; Genelde süs bitkisi olarak kullanılsa da aslında hercai menekşenin tadı da güzeldir ve besleyicidir. Genellikle hafif, odunsu bir tadı vardır ama türüne göre tadının keskinliği değişir. Yenilebilir çiçek menekşe antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Özellikle pasta ve tatlılar için kullanılsa da menekşeli pilav da alternatif bir tariftir. Ayrıca ince ince doğrayarak salatalara da eklenebilir.

AMBER ÇİÇEĞİ; Halk arasında Japon gülü olarak da bilinen amber çiçeğinin yüzlerce farklı çeşidi vardır. Kırmızı, beyaz, pembe ve sarı tonlarında olurlar. Genellikle reçel ve salatalarda kullanılır. Çayı da oldukça meşhurdur ve tansiyon ve kolesterol kontrolünde yardımcıdır.

LAVANTA; Mor çiçekli lavantanın eşsiz ve rahatlatıcı bir kokusu vardır. Kokusu o kadar rahatlatıcıdır ki uyku sorunu olanların yastığının altına ufak bir kese lavanta koymaları önerilir. Canlı rengi ve güzel aromasından dolayı tatlılarda kullanımı popülerdir. Keskin bir tadı olduğu için yemeklerde kullanılırken ölçülü ve dikkatli olmanızı öneririz.

GÜL; Birçok farklı rengi ve çeşidi olan gülün her türü yenebilmektedir. Tat ise gül çeşidine göre farklılık gösterir. Gül yapraklarının çiçeğe has özel bir aroması ve tadı vardır. Gülü taze ve çiğ olarak tüketebilir, salatalara ekleyebilirsiniz. Kurutulmuş gül yapraklarını ise baharat gibi kullanabilirsiniz. Gül reçel ve marmelatlar için de özellikle tercih edilir. Gülün stresi azalttığı ve insanı rahatlattığına dair araştırmalar bulunmaktadır.

KABAK ÇİÇEĞİ; Kabak çiçekleri çiğ olarak ya da salatalara eklenerek tüketilebiliyor. En güzeli ve en zahmetli olan tarif ise kabak çiçeği dolması. Dişi çiçekler kabak oluyor bu yüzden çiçekleri yemek kabağın oluşmasını engellemek anlamına gelmemektedir. Tam hasat isteniyorsa yalnıza erkek çiçekleri yiyebilirsiniz. Dişiler bitkinin ortasına yakın, erkek çiçekler ise bitkinin dış kısımlarında olmaktadır.

KARAHİNDİBA; Karahindiba bahçe bitkisidir ve 2-4 cm çapında çiçekleri olur. Karahindibanın çiçekleri dışında kökleri, sapları ve yaprakları da yenebilir. Çiçekler çiğ olarak tüketilebilmektedir ama kızartmak da iyi bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Çiğ olarak salata ve sandviçlerde karahindiba kullanabilir, yemeklere de ekleyebilirsiniz.

HANIMELİ; Özellikle Çin tıbbında önemli bir yeri olan hanımelinin sağlık için olumlu etkileri olduğuna inanılmaktadır. Çay yapımında ve şuruplarda tercih edilir. Yemek dünyasındaki ilginç kullanımlarından biri de ekmelerde şekerin yerini alabiliyor olmasıdır. Çiçeğin nektarı sağlıklıdır; ancak bazı hanımeli türlerinin meyvesi çok tüketilirse insanı zehirleyebilmektedir. Dikkatli olmakta fayda var.

YENİLEBİLİR ÇİÇEKLER NASIL MUHAFAZA EDİLİR?

Yenilebilir çiçekleri marketlerden satın alabileceğiniz gibi online sitelerden de sipariş verebilirsiniz.

Canlılıklarının korunması, renklerinin solmaması için dikkatli saklamak gerekiyor. Havayla teması olmayan bir saklama kabının içine kağıt havlu serip çiçekleri birbirine aralıklı olarak yerleştirip buzdolabında saklayabilirsiniz.