Ana Sayfa Blog Osmanlı mutfağının en meşhur börekleri nelerdir? 5 Farklı Osmanlı böreği tarifleri

Osmanlı mutfağının en meşhur börekleri nelerdir? 5 Farklı Osmanlı böreği tarifleri

0
Osmanlı mutfağının en meşhur börekleri nelerdir? 5 Farklı Osmanlı böreği tarifleri

600 yıldan fazla ayakta kalmış Osmanlı İmparatorluğu bu uzun yıllar içinde birbirinden farklı kültürlerle, milletlerle ve coğrafyalarla olan etkileşimi en fazla mutfağına yansımış gözüküyor. Osmanlı mutfağının en meşhur börekleri nelerdir? Osmanlı mutfağının birbirinden lezzetli, pratik ve denenmiş börek çeşitlerini sizlerle paylaşıyoruz. İşte, Osmanlı mutfağından 5 nefis börek tarifi:

Osmanlı, beş asır boyunca sadece iki öğün yemek yiyen bir medeniyet olarak sabah kahvaltısının doyurucu olmasına çok önem verirdi. Türk mutfağında gözde olan hamur işi de börektir. Börek kelimesi “bürmek” fiilinden gelmiştir. Börekle ilgili en eski kayıtlar, Mevlânâ’nın Divan-ı Kebir adlı eserinde yer almaktadır. Dünya mutfağında sayısız çeşidi yapılan börek, Türkçeden üç kıtada yirmi kadar dile girmiştir. Kaynaklar, II. Bayezid döneminde mutfaktaki baş aşçının yanında börek yapmak üzere yaşlı bir kadının da çalıştığından bahseder. XVII. yüzyılda saray mutfağında yapılan kıymalı böreğin içine kuşüzümü, hurma, kestane, kuru kayısı ve elma konulurdu. 

Osmanlı çarşılarında her devirde börekçiler ve börek pişiren fırınlar bulunurdu. II. Bayezid döneminde börekçilerin soğanı bol, eti az börek yapmaları ve bu böreklerde koyun etinden başka et kullanmaları yasaklanmıştı. Bu kanundaki diğer maddelerden, çarşı böreğine biber ve sadeyağ konulduğunu da anlıyoruz. Sarayda kurulan kalabalık sofralarda veya törenlerde çeşit çeşit börekler sunulurdu. Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan ve çok beğenilen börek çeşitlerini yazımızda derledik.

OSMANLI MUTFAĞININ EN MEŞHUR 5 BÖREK TARİFİ

FİNCAN BÖREĞİ:

Tarihi 17. yüzyıla dayanan hatta Osmanlı zamanında çayla beraber sık sık tüketilen tadı enfes müthiş bir börek tarifi ile karşınızdayız. Yapımı pratik enfes fincan böreğinin tarifi klasik böreklere adeta taş çıkaracak. Az malzemeli ve hızlı hazırlanan hamuruyla, içerisindeki pazı yapraklarının lezzetiyle en güzel sunumlarınızda yerini almaya hazır. Peki fincan böreği nasıl yapılır? Tarifi haberimizin detaylarında…

NEMSE BÖREĞİ:

Nemse böreği, Osmanlı döneminde pişirilen özel iç harcı sayesinde kendine hayran bırakan bir börek çeşididir. Genellikle iftar sofralarında ara sıcaklar olarak servis edilen nemse böreğini siz de evde kolayca pişirebilirsiniz. Sıradan tariflerden sıkılanlar için muhteşem olacak nemse böreği, buzlukta saklayabileceğiniz enfes bir tarif. Misafirlerinizi tarihin eski mutfaklarına götürmek istiyorsanız mutlaka nemse böreğini denemelisiniz.

SOĞAN BÖREĞİ TARİFİ:

Genellikle iç harç olarak kullanılan soğanı, bu kez ana malzeme olarak veriyoruz. Yanına anason ve tarçın ekleyerek nefis mi nefis bir börek yapmaya ne dersiniz? Cevabınız evetse, tarif detaylarına göz atabilirsiniz.

MALZEMELER

Hamur için;

3 su bardağı un
1 yumurta
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz şeker
Tuz

İç malzeme için;

500 gr soğan
30 gr tereyağı
2 yumurta
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı anason
Yarım tatlı kaşığı tarçın
Tuz
karabiber

Hamur aralarına sürmek için;

80 gr eritilmiş tereyağı

YAPILIŞI

Unu hamur yoğurma kabına eleyip ortasını havuz gibi açın. Zeytinyağını azar azar ekleyip karıştırın.

Yumurta, tuz ve toz şekeri ilave edip pürüzsüz bir hamur hazırlayın. Hamuru 4 eşit bezeye ayırıp üzerini bir bezle örtün ve 30 dakika dinlendirin.

Soğanları temizleyip doğrayın. Tencereye alıp kaynar suda haşlayıp süzün. 330 gr tereyağını tavada eritin.

Anasonu ekleyip karıştırın. Soğanı ilave edip kısık ateşte 15 dakika soteleyin.

Yumurtaları bir kapta çırpın. Tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Sirkeyi soğanlı karışımın üzerine gezdirerek dökün.

Çırpılmış yumurtayı ekleyip karıştırın. 1- 2 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.

Hamur bezelerini un serpilmiş zemine alıp yufka büyüklüğünde açın. Açtığınız 2 yufkanın aralarına eritilmiş tereyağı sürerek yağlanmış fırın tepsisine üst üste yerleştirin.

Üzerine iç malzemeyi yayıp tarçın serpiştirin. Kalan bezeleri de aynı şekilde açıp hazırlayarak tepsiye yerleştirin.

Dışa taşan kenarları içe doğru kıvırıp kalan yağı tekrar ısıtın ve hamurun üzerine fırça ile sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirin.

Dilimleyip ılık servis yapın.

PATATESLİ KOL BÖREĞİ TARİFİ:

Osmanlı’dan miras kalan ve en sevilen böreklerden biri olan kol böreği, hem lezzeti, hem de şık sunumu ile herkesin favorisi olacak. Patates yerine peynir ve kıymalı iç harç da kullanabilirsiniz.

MALZEMELER

Hamur için;

5 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz

Hamuru açmak için;

3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı nişasta

İç malzeme için;

5 soğan
5 patates
150 gr kıyma
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

Üzeri için;

150 gr tereyağı
1 tatlı kaşığı çörekotu
2 çorba kaşığı yoğurt

YAPILIŞI

Su, yoğurt, sıvıyağ, tuz ve kabartma tozunu hamur yoğurma kabına alıp karıştırın. Unu ilave edip pürüzsüz bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 20 dakika dinlendirin.

Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Patatesleri soyup iri rendeleyin ve kağıt havlu üzerinde iyice süzülmesi için bekletin.

Zeytinyağını tavada ısıtın. Soğan ve dolmalı k fıstıkları ekleyip kısık ateşte soteleyin. Kıymayı ilave edip karıştırın.

Rendelenmiş patatesi ve kuş üzümlerini ekleyin. Karabiber ve tuz serpip karıştırın. Kısık ateşte 20 dakika pişirip ocaktan alın.

Hamuru 12 eşit bezeye ayırın. Un ve nişastayı bir kapta karıştırın. Bezelerden birinin üzerine nişastalı un karışımından serpiştirip yufka büyüklüğünde açın. Hamuru ortadan ikiye kesin.

Üzerine 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı gezdirin. Patatesli harcı hamurun uzun kenarına yayın. Hamuru sarıp rulo yapın.

Kalan yarım hamuru ve diğer bezeleri aynı şekilde hazırlayın. Yuvarlak fırın tepsisini yağlayın.

Rulo sardığınız hamurları tepsinin ortasından başlayarak kol böreği şeklinde kendi etrafına dolayarak yerleştirin.

Kalan tereyağı ve yoğurdu çırpın ve hamurun üzerine sürün. Çörekotunu serpip önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30- 35 dakika pişirip servis yapın.

VERTİKA BÖREĞİ TARİFİ:

Farklı bir tarif denemek isteyenlere vertika böreğini öneriyoruz. Yuvarlak bir biçimde sunulan hamurun üzerini beyaz peynir ve anason ile zenginleştirebilirsiniz.

MALZEMELER

Hamur için;

2 su bardağı un
Yarım su bardağı ılık su
135 gr tereyağı
1 yumurta
1 çay kaşığı ucu tuz

Üzeri için;

150 gr beyaz peynir

YAPILIŞI

Tereyağını tavada eritin. Unu azar azar ekleyip devamlı karıştırarak pembeleştirin. Suyu ilave edip iyice karıştırın.

Tavayı ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Yumurta ve tuzu ekleyip hızla yoğurun.

Fırın tepsisini yağlayın. Hamurdan küçük parçalar koparıp elinizle yuvarlayın ve tepsiye aralıklarla dizin.

Parmağınızla ortalarına bastırarak çukurlaştırın ve pişme esnasında kabarmaması için çukur yerleri 2-3 adet nohutla doldurun. 

Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika hafif yumuşak kalacak şekilde pişirin.

Beyaz peyniri bir kaba alıp küçük parçalar şeklinde doğrayın. Vertikaların ortasındaki nohutları çıkarıp peyniri ilave edin. Sıcak veya ılık servis yapın.

Afiyet olsun…