Et kadar insan sağlığına fayda sağlayan, vitamin ve mineral deposu olan mantarın da zehirlediğini hatta ölüme neden olabilir. Son günlerde artan yağışlar nedeniyle doğada mantar çeşitliliğinde de paralel bir şekilde artış yaşandı. Bununla beraber ise sağlık sistemi hareketlendi. Çünkü bilinçsizce tüketilen mantarlar zehirlenmeye yol açar. Mantar zehirlenmesi nedir? Mantar zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
Artan yağışlı havalar toprakta kalan mantarları da gün yüzüne çıkardı. Köylüler tarafından toplanan mantarlar pazar ve market tezgahlarında yerini aldı. Ancak bazı zehirli mantar türleri de diğer türlerle beraber toplanınca ortaya elzem durumlar çıktı. Mantar zehirlenmesi bu yıl yaz aylarının başında artan yağışlar nedeniyle yeni yeni görülmeye başladı. Mantar aşırı ıslanınca nemden küflenir. Ayrıca farklı virüsler çıkartır ve zehirli olur. Bu zehirlenme bazı kişilerde ileri reaksiyonlara neden olduğundan ölümcül olabiliyor. Zehirli mantar türleri ufacık bir parça ile korkunç düzeyde zehirlenmeye neden olur. Orman altlarında ve çalılıklarda yeşeren bu mantarların zehirli ve zehirsiz olmak üzere türleri vardır. Halk arasında sirkeli su ile yıkama tuza bastırma gibi durumlarda mantarın zehrinin gittiği söylenir. Ancak bunlar tamamen yanlış bilgilerdir. Uzmanlar bu konuda özellikle köylülerin bilinçlendirilmesi gerektiğini öneriyor. Doğada 100 kadar zehirli mantar türü bulunmaktadır.
MANTARI SAKIN BÖYLE TÜKETMEYİN!
Bulduğunuz her mantarı tüketmeme konusunda uzmanlar kesin uyarıda bulunuyor. Amanita Phalloides, amanita muscaria, amanita verna, ganoderma ve fomes gibi mantar türleri çok zehirlidir. Yanlışlıkla bile bu mantarlardan tüketen kişinin karaciğerleri ciddi deformasyona uğrar. Bu zehirli türleri bazı hayvanlar tüketince zehirlenmez bunun nedeni de hayvanlardaki etkileşimin farklı olmasıdır. Ama yine halk arasında bu mantarlar hayvanlar tarafından tüketilince zehirli olmadıkları düşünülür. Uzmanlar toplanmış mantar yerine gıda denetiminden geçirilmiş mantarlar tüketilmesini tavsiye eder.
MANTAR ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
– Mantar zehirlenmesi 3 saat içerisinde kendini belli eder. Vücut reaksiyona ilk girdiği an mide bulanması gibi belirtiler başlar.
– Mide bulantısı ardından kusma yaşanır.
– Baş dönmesi ve kişinin halsiz hissetmeye başlar.
– Sindirim ve sinir sistemini çökerten maddeler içeren bu mantarlar vücut hareketleri kısıtlamaya başlar. Kısmi felç benzeri bir durum yaşanmasına neden olur.
– Dolaşım yetmezliğine bağlı ishal ve aşırı terleme, kasılma görülür.
– Bilincini kaybeden hasta halusinasyon görmeye başlar.
MANTAR ZEHİRLENMESİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
2-3 saatte hafifi belirtiler ardından şiddetli belirtiler kendini gösterir. Aşırı sıvı kaybeden vücut böbrek ve karaciğer yetmezliğine kadar giden kötü sonuçlarla karşı karşıya kalır. İlk yapılması gereken şey hastanın bol su içmesi sağlanmalıdır. Ardından bir uzmana götürülmeli. Hızlı bir şekilde gerçekleşen zehirlenme ağır ve yavaş bir tedavi sürecine neden olur. Bazı vakalarda 24 saat içerisinde ölümle sonuçlanır. Uzmanlar vücuttaki toksinlenmeyi temizlemek için ağır antioksidan yüklü serum verilir. Damardan verilen serum kandaki kompilikasyonları azaltmaya çalışır. Aynı anda da midede kalan mantarlar endoskopi ile boşaltılır.