Ana Sayfa Blog İshal neden olur? Yaz aylarında artan ishal! İshali anında kesmenin yolları…

İshal neden olur? Yaz aylarında artan ishal! İshali anında kesmenin yolları…

0
İshal neden olur? Yaz aylarında artan ishal! İshali anında kesmenin yolları…

En çok yaşanan hastalıklardan biri olan ishal, özellikle yaz aylarında daha fazla görülür. Kişinin yaşam kalitesini düşüren ishal, bağırsak ya da sindirim hastalıklarından biridir. Sulu dışkılamaya yol açan ishal 1 günden fazla sürdüğünde ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Vücudun aşırı sıvı kaybına yol açan ishal hakkında sizler için merak edilenleri araştırdık. Peki İshal neden olur?

Anne karnından beri gelişen beslenme vücudun şekillenmesi ve sağlıklı bir yaşamı için gerekli ihtiyaçlardan biridir. Ancak dünyaya geldikten sonra şekillenmeye başlayan beslenme beraberinde bazı komplikasyonlarda oluşur. Özellikle hassas olan sindirim sorunları bunların başında gelir. Anne sütü ile tam beslenememiş ve bağırsak oluşumunda sıkıntıları olan kişilerde bu yüzden sıklıkla ishal görülür. İshal aslında birçok nedenden dolayı her yaşta görülebilir. Yeni doğan bebekte görülmesinin nedeni henüz yeni oluşan bağırsaklarda eksik olan flora sayısından kaynaklıdır. Çocukluk döneminde ise sağlıksız beslenme, uyku sorunu ve alerjik semptomların görülme sıklığa bağlıdır. Yetişkinlikte ise tıpkı bebeklikteki gibi az olan flora sayısı ya da çeşitli dış etkenler örneğin tüketilen suyun tam temiz olmaması ya da kronik hastalıklardan dolayı tüketilen ilaçların yan etkilerinden kaynaklı da bağırsakların işlevselliğinin bozulmasına yol açar.

İSHAL NEDEN OLUR? YAZ AYLARINDA ARTAN SICAKLIK!

– Yeterli miktarda annesi sütü ile beslenmemek

– Çocukken geçirilen enfeksiyonlu hastalıklar sonucu virüslerin vücutta kalması

– Bağırsak florasını düşüren beslenme şekli

– Alerjik ve yüksek ateşli hastalıkların oluşturduğu komplikasyonlar

– Hastalıkların belirtileri

– Tüketilen besinlerin tarihinin geçmesi

– Vücudun ihtiyacı olan lif oranını karşılamamak gibi durumlar ishale yol açabilir. Ancak bunun yanı sıra yaz aylarında artan sıcaklıklar vücut ısı dengesini bozar. Sıcaklık organların özellikle de bağırsakların fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Bu da kusma ve ishalin artmasına yol açar.

İSHAL BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şiddetli karın ağrısı ve kasılmalarla görülen ishal, huzursuz uyku ve sosyal ortamda rahat hareket etmeyi engeller. Dışkılama da sıklık görülür. Dışkılama sonrası kusma hissi yaşanır. Artan dışkılama ile beraber terleme ve yüksek ateş görülür. Hafif bir baş dönmesi, ağız kokusu ve iştahsızlık belirtiler arasında yer alır. İshal olan kişinin dudakları kurur. Genellikle aniden zayıflama ve vücut yorgunlukları yaşanır. Ten rengi ya beyaz ya da sarı olur. Yorgun ve halsiz görülür. 

İSHALE NEDEN OLAN BESLENME ŞEKLİ NEDİR?

Günlük beslenme şekli sindirim sistemini etkilediğinden ishale neden olan yiyecekler konusunda uzmanlar uyarıda bulunur. Örneğin baharatlı yiyecekler bağırsak fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra aşırı yağlı, işlenmiş ve gazlı içecekler de yol açabilir. Bunun yanı sıra süt ve süt ürünleri aşırı protein içerdiğinden hücre yapısını bozar. Bu hem gaz sıkışmasına hem de ishale yol açabilir. Aşırı tüketilen nohut, ıspanak, soğan, sarımsak ve çiğ sebzelerde ishal yapan besinler arasında yer alır. 

İSHALİ ANINDA KESMENİN YOLLARI…

İshali hızla durdurmanın yollarından biri patates haşlamasıdır. İki orta boy patates bağırsakların daha yavaş çalışmasını sağlar. Bunun yanı sıra yulaf, buğday ya da pirinç lapası da bağırsakların hızlanmış fonksiyonunu düşürebilir. Bu süreçte su tüketimini artırmak hem ishali hem de vücudun enerjisinin düşmesinin önüne geçer. Bazı uzmanlar sarı leblebi, çubuk kraker ve ekmeğin ishale iyi geldiğini vurguluyor. Muz ve elma da ishale iyi gelen meyvelerdendir.