Ana Sayfa Blog Bebekler dilini ne zaman keşfeder? Bebeklerin dil çıkarması normal mi?

Bebekler dilini ne zaman keşfeder? Bebeklerin dil çıkarması normal mi?

0
Bebekler dilini ne zaman keşfeder? Bebeklerin dil çıkarması normal mi?

Yeni yürümeye başlayan çocuk, büyümekte gelişim evresindedir. Etrafına bakar ve tadını, dokusunu, sesini duymak ister. Bunları yaparken de kendi uzuvlarını fark etmeye başlar. Gördüğü her şeyi bir sünger gibi zihnine çeken bebek, için çoğu zaman dil çıkarma normal olsa da normal olmadığı zamanlarda olduğunu belirtildi. Bebekler dilini ne zaman keşfeder? Bebeklerin dil çıkarması normal mi?

Dünyaya gelen bebek, ilk olarak kendini keşfetmeye başlar. Sonrasında etrafındakiler üzerinde odaklanır. Sesler, tatlar, dokular bir anda sünger gibi boş olan beyni kaydetmeye ve dünyayı anlamlandırmaya başlar. Yeni doğan bebek dil çıkarabilir. Dilini keşfetme yolunda, elini ağzına götürebilir yada başka cisimleri ağzına götürebilmektedir. Bebekler ilk bir kaç ayda bu refleksleri öğrenir. Bu reflekslere göre de hareket etmeye başlar. Yeni doğan bebeğin dilinin dışarı çıkarması bu sebeple normaldir ama normal olmadığı zamanlar için bilgi veren uzmanlar, ciddi bir sıkıntının da olabileceğini ifade etti.

bebeklerde dil çıkarma

BEBEKLER DİLİNİ NE ZAMAN KEŞFEDER?

Bebekler öncelikle doğdukları andan itibaren 4-6 aylar arasında dil çiğneme, tükürük çıkarma gibi davranışlar sergileyebilmektedir. Bu hareketlerin bir çok sebebi vardır. Dil, bebeklerin keşfettiği organların başında geldiğini belirten uzmanlar, bebeğin diliyle oynayarak farklı oyunlar keşfetmeye başladığını dile getirdi. Dilini keşfetmeye başlayan çocuk kullanmaya da başladıkça katı gıdalara geçişi sağlanır. Bir taraftan da tükürüklerin çıkması ise diş çıkarma dönemine girdiğini belirtisidir. 

bebeklerde dil çıkarma

BEBEKLERİN DİL ÇIKARMASI NORMAL Mİ?

Dilini keşfeden bebek, bir şekilde diliyle oyunlar oynar ve bu dönem 4 ile 6 aylıkken gerçekleşir. Bundan daha uzun süre dili dışarda kalırsa yada ilginç bir şekilde duruşa sahipse anne ve babanın bunu fark etmesi önemlidir. Çocukta sıkıntı olabileceğinin işaretini veren dil çıkarmanın bir uzman tarafından kontrol edilmesi gerekebilmektedir.

bebeklerde dil çıkarma

BEBEKLERİN DİL ÇIKARMASI TEHLİKELİ Mİ?

Bebeklerin dil çiğnemesi çoğu zaman anneleri endişe etse de, dil çiğnemesi bebekte farklı anlamlar taşıyabilmektedir. Ancak başlı başına bir problem olmadığını ifade eden uzmanlar, hangi durumlarda sorun olduğunu açıkladı.

1- NEFES ALMASINI ENGELLİYORSA

Bebeğin dil çiğnemesi ciddi boyutlara ulaştığında doktora gidilmesi gerekmektedir. Bu durumun altında yatan farklı sebepler olabildiğini açıklayan uzmanlar, bebeğin büyük bir dile yada küçük bir dile sahip olabildiğini belirtti. Dilinin nefes almasını engelliyor olabileceği gibi, eğer bebek çok hızlı nefes alıp veriyorsa, dilinde mavimsi bir renk varsa zaman kaybetmeden bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

2- BEBEĞİNİZ ACI ÇEKİYORSA

Bebek yanlışlıkla da olsa dilini ısırdığında bir acı yaşar. Bu hareket devam ettiğinde ise ağrı beraberinde şişkinlik de getirir. Çiğneme hareketi devam ettiği sürece de bebekte huysuzluk, ağrı ve ağlama krizleri getirir. Böyle bir durumda emzik vererek acıyı unutturmaya çalışabilirsiniz. Emzik onun dil hareketini unutmasını sağlayacaktır. Çünkü ne kadar acırsa o kadar ısırmaya devam edebilir. Bu acıya rağmen emzik istemiyor ve dilini çiğnemeye devam ediyorsa, bir uzmana görülmelisiniz.

3- YANLIŞ ORAL GELİŞİM 

Çiğneme durumunun aşırıya kaçmasında oral gelişimin yanlış ilerlediği yada dişlerin yamulduğu, çenenin kaydığı gözlemlenmiştir. Eğer sürekli yaptığı bir durumda ve endişeleriniz varsa doktora gitmenizde fayda olacaktır. Durum dahilinde doktorunuzun yönlendirdiği pediatrik bir diş hekimi vereceği nesnelerle çiğneme sıkıntısını ortadan kaldırabilmektedir.