Ana Sayfa Blog Arpacık neden olur? Arpacığa ne iyi gelir? Arpacığı doğal yollarla geçirme yöntemleri…

Arpacık neden olur? Arpacığa ne iyi gelir? Arpacığı doğal yollarla geçirme yöntemleri…

0
Arpacık neden olur? Arpacığa ne iyi gelir? Arpacığı doğal yollarla geçirme yöntemleri…

Arpacık hastalığı hakkında bilinen yanlışlardan biri arpacığın bir göz hastalığı olduğu sanılmasıdır. Oysa ki arpacık göz çevresinde oluşan bir cilt rahatsızlığıdır. Peki arpacık neden olur? Arpacığa ne iyi gelir? Sizler için sık sık yaşanan bu rahatsızlığa dair bilinmeyenleri araştırdık. Haberin detayında arpacığa dair merak edilenleri bulabilirsiniz.

Göz kapağında bulunan yağ bezelerinin iltihapla birikmesi sonucu arpacık ortaya çıkar. Tedavisi kolay ancak zamanında müdahale edilmesi gereken rahatsızlıklardan biridir. Arpacık göz kaynaklı değil cilt kaynaklı bir hastalıktır. Vücudun en ufak bir direnç ve vitamin eksikliğinde ortaya çıkar göz kapağında bir yumru gibi görünür. Cilt kökenli bir hastalık olduğu için cildi iltihap biriktirmeye meyilli ciltlerde sık sık ortaya çıkar. Anadolu’da halk arasında it dirseği olarak bilinen arpacık hemen hemen 4 kişiden 2’sinde yaşar. Göz kapağının altında, göz yaşı borusunda ve göz kapağının üstüne görülür. Öncelikle arpa büyüklüğünde görülür. Zamanla iltihap çoğaldıkça gözlerin kapanmasına kadar neden olur.

ARPACIK NEDEN OLUR?

Göz cildinde yağ bezeleri vardır. Dışarı doğru salgılanan bu bezeler gözü dış etmenlere karşı korur. Aynı zamanda bu yağ bezeleri sayesinde göz yaşı çabuk buharlaşır. Ancak cildin yaşadığı deformasyon, enfeksiyon kaş ve kirpik kepeklenmesi gibi durumlar yağ bezelerinin tıkanmasına neden olur. Ayrıca bağışıklık sisteminin zayıflaması da vücutta ciddi iltihaplanmalara sebebiyet verir. 

KAÇ ÇEŞİT ARPACIK VARDIR?

DIŞ ARPACIK 

Yağ bezlerine bağlı göz kapağının dış yüzeyinde ortaya çıkar. Bu yağ bezeleri göz kapağındaki yağ oranını korur. Ancak dış etkenli nedenlerden dolayı bu kanallar tıkanır ve dış arpacığın oluşmasına neden olur.

İÇ ARPACIK

Gözle görülmeyen ancak dokunulunca hissedilen arpacık, salgı bezleri nedeniyle yaşanır. Yağ bezleri ile alakalı değildir. Gözle iç temas halinde olan bu arpacık türü zamanla enfeksiyona neden olur bu da ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına sebebiyet verir.

ARPACIĞIN BELİRTİLERİ NEDİR?

  • Kaşınma, batma ve yanma
     
  • Gözle görülür bir şişlik
     
  • İç arpacık da gözleri kapatırken ya da dokununca hissedilen kitle
     
  • Sürekli sulanma ve iltihaplanmanın artması
     
  • Göz yaşı borusunun dışında biriken iltihap kitlesi
     
  • Uyanırken gözleri açmada zorlanma
     
  • Işığa karşı hassasiyetin olması
     
  • Göz içerisindeki sıvının burun kanallarını tıkaması gibi belirtilerle kendini gösterir.

ARPACIK DOĞAL YOLLA NASIL GEÇER?

Belirtiler ardından kişi göz doktoruna başvurur. Bunun akabinde göz doktoru antibiyotikle tedavi ederek kitlenin azaltılması sağlanır. Onun dışında evde uygulanacak bir kaç dol yol mevcuttur. Doğal uygulama dış arpacığa uygulanır. İç arpacıklar lokal anestezi ile cerrahi operasyon ile alınır.

Arpacık da en etkili doğal yol, sıcak havlu uygulamasıdır. Bu sayede gözdeki sinirler hızlı çalıştırılarak enfeksiyonun dışarı atılması sağlanır. Bunun dışında bir diş sarımsak ve bir soğana 2 su bardağı su ilave edin. Kaynattıktan sonra bu suya ped pamuk batırıp arpacığın üstüne ayrım saat bekletin. Bu uygulamayı yarım saatte bir uygulayınız. Soğan ve sarımsak içerdikleri antioksidan ve antibakteriyel maddeler sayesinde iltihabı dışa atmada etkili olurlar.